Duhovna riznica 03.10.2024 | 21:08

POZIV NA ZAJEDNIŠTVO U VREMENU KRIZE I TEŠKIH ISKUŠENJA: Patrijarh antiohijski Jovan uputio molitve za mir u Libanu, Siriji i celom svetu

Izvor: Antiohijska patrijaršija
Autor: Saša Tošić
POZIV NA ZAJEDNIŠTVO U VREMENU KRIZE I TEŠKIH ISKUŠENJA: Patrijarh antiohijski Jovan uputio molitve za mir u Libanu, Siriji i celom svetu
JANEK SKARZYNSKI/AFP/Profimedia

U trenucima patnje, reči nade i solidarnosti odjekuju iz Damaska, gde se molitve upućuju za sve koji pate usled rata.

U srcu Damaska, dok se ratne strahote nastavljaju u Libanu i Siriji, patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan, uputio je snažnu poruku nade i solidarnosti.

- Ovo što se dešava potresa naša srca - rekao je patrijarh, pozivajući sve vernike na molitvu za mir u regiji i širom sveta. Njegove reči, ispunjene dubokim saosećanjem, odražavaju bol i patnju naroda pogođenog nemirima, ukazujući na potrebu za duhovnom obnovom i jedinstvom.

Patrijarh Jovan je uspostavio kontakt sa više arhijereja u Libanu, uključujući mitropolita bejrutskog Iliju, tirskog i sidonskog Iliju, kao i mitropolite livanskih gora, akarskog Vasilija, tripolijskog i kurskog Jefrema i zahalskog i balabeškog Antonija. Tokom ovih razgovora, patrijarh Jovan se detaljno raspitivao o stanju naroda pogođenog razornim sukobom sa Izraelom, pokazujući istinsku brigu za njihove sudbine.

U ovom teškom vremenu, kada su pustošenja i razaranja postala svakodnevica, Patrijarh je istakao potrebu za solidarnošću i saradnjom među ljudima u dobru. Njegova poruka ne odnosi se samo na trenutnu krizu, već i na trajni poziv da se zajednički bore za mir, pravdu i obnovu.

- Molitva je naš najjači alat u ovim teškim vremenima - poručio je patrijarh Jovan, pozivajući vernike da se okupe u duhu ljubavi i međusobnog poštovanja.

Patrijarh Jovanov apel za mir odjekuje širom sveta, podsećajući nas na važnost ljudske solidarnosti u trenucima krize. Njegova misija je jasna: učvrstiti veru, obnoviti nadu i pružiti ruku pomoći svima koji pate. U svetu prepunom izazova, ove reči služe kao svetionik svetlosti, pozivajući nas da se zajedno borimo za bolje sutra, gde mir može vladati nad pustošima rata.