Duhovna riznica 09.08.2024 | 11:47

CARIGRADSKI PATRIJARH UPUTIO HITAN POZIV ANTIOHIJSKOM PATRIJARHU: Zabrinutost zbog tenzija na Bliskom Istoku zahteva jedinstvo pravoslavnog sveta

Izvor: vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
CARIGRADSKI PATRIJARH UPUTIO HITAN POZIV ANTIOHIJSKOM PATRIJARHU: Zabrinutost zbog tenzija na Bliskom Istoku zahteva jedinstvo pravoslavnog sveta
Thomas Lohnes/imago stock&people/Profimedia, COSTAS BALTAS/AFP/Profimedia

Razgovor između poglavara Carigradske i Antiohijske patrijaršije otkriva brigu i uznemirenost zbog teške situacije u Libanu i potrebu za neprekidnim molitvama i duhovnom podrškom.

Telefonski razgovor između carigradskog patrijarha Vartolomeja i patrijarha Antiohije Jovana, oslikava duboku zabrinutost pravoslavne Crkve za šire područje Srednjeg Istoka. Sadržaj ovog razgovora ističe brigu pravoslavnih duhovnih vođa za dešavanja u Libanu i potrebu za stalnom podrškom i molitvom u području koje se suočava s mnogim izazovima. Inicijativa carigradskog patrijarha da stupi u kontakt sa patrijarhom Antiohije ističe osećaj odgovornosti i solidarnosti koju Carigradska patrijaršija ima prema svojoj pravoslavnoj braći na Istoku.

Elif Ozturk Ozgoncu/AFP/Profimedia
Carigradski patrijarh Vartolomej

Patrijarh Vartolomej je izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u Libanu, zemlji koja je u stalnim političkim, ekonomskim i socijalnim previranjima. Ova nestabilnost imala je ozbiljne posledice po stanovništvo, uključujući i hrišćansku zajednicu koja čini značajan deo libanskog društva.

U svom razgovoru, patrijarh Vartolomej je uverio patrijarha Jovana u neprekidne molitve kako svoje, tako i svih članova Carigradske patrijaršije. Ove molitve imaju za cilj prevazilaženje opasnosti koje prete ovom nestabilnom području i obezbeđivanje mira i sigurnosti, kako bi patrijarh Jovan mogao da nastavi neometano svoje pastirske dužnosti prema svojim vernicima.

S druge strane, patrijarh Antiohije Jovan je izrazio zahvalnost za podršku i molitve patrijarha Vartolomeja i članova Carigradske patrijaršije. Iako situacija u Libanu i dalje ostaje kritična, patrijarh Jovan je istakao da i on i njegovi vernici nisu u neposrednoj opasnosti, ali da je nastavak molitve neophodan za mir i zaštitu. Njegova molba za neprekidne molitve ističe veru u važnost duhovnog jedinstva i solidarnosti među pravoslavnim Crkvama u periodima krize.

JANEK SKARZYNSKI/AFP/Profimedia
Antiohijski patrijarh Jovan

Ova komunikacija dolazi u vreme kada hrišćanske zajednice na Srednjem Istoku suočavaju se sa ozbiljnim izazovima. Sukobi, ekonomska kriza i politička nestabilnost stvorili su klimu nesigurnosti i straha. U ovom kontekstu, podrška i molitva pravoslavne crkve su neophodne za jačanje vere i nade hrišćana koji žive u ovim teškim uslovima.