Duhovna riznica 14.10.2024 | 15:00

"I AKO MA ŠTA DRUGO NAZOVEŠ LJUBAVLJU, ISTO JE KAO KAD BI KOZU ILI SVINJU NAZVAO OVCOM": Sveti Nikolaj ostavio jasnu poruku kako da prepoznamo da li nas neko voli ili ne

Autor: M.M.
"I AKO MA ŠTA DRUGO NAZOVEŠ LJUBAVLJU, ISTO JE KAO KAD BI KOZU ILI SVINJU NAZVAO OVCOM": Sveti Nikolaj ostavio jasnu poruku kako da prepoznamo da li nas neko voli ili ne
Printscreen/Youtube, Shutterstock Sveti Nikolaj Velimirović

Samo osoba koja prema vama ispoljava tri osobine , prema Nikolaju Velimiroviću, istinski vas voli.

Nikolaj Velimirović, episkop Srpske pravoslavne crkve, jedan od najznačijnijih hrišćanskih teologa i nacionalni ideolog, kog je Prepodobni Justin Ćelijski nazvao najvećim Srbinom posle Svetog Save, iza sebe je ostavio brojne knjige i pouke kako lakše da vladamo sobom, razlikujemo dobar od lošeg puta i ispravnije koračamo kroz život kako bismo postali dobri hriščani i još bolji ljudi. 

Jedna od tih pouka jeste i ona kako prepoznati pravu ljubav, da li nas neko voli ili ne voli - dakle, pitanja, koje dobar deo nas sebi svakodnevno i postavlja. On je dao jasnu poruku u ovom smislu i istakao da su strpljenje neke osobe prema nama, kao i praštanje i radost zbog naših dela, jasan pokazatelj da nas neko istinski voli. Sve drugo, ma koliko mi smatrali i mislili da je ljubav, sa njom nema ama baš nikakve veze. 

wikimedia
Sveti Nikolaj Velimirović

Nikolaj Velimirović ističe da onaj ko ne pokazuje strpljenje prema našim greškama, ne voli nas. Takođe, ljubav bez praštanja i radosti nije prava ljubav. Ove osobine su, prema Nikolaju, ključne za razumevanje Božanske ljubavi, koja bi trebala da bude uzor svake prave ljubavi.

- Ko nema strpljenja s nama, kada grešimo, ne voli nas. Ne voli nas ni onaj ko nam ne prašta. Najmanje nas voli onaj ko se ne raduje našoj popravci. Strpljenje, praštanje i radost su tri glavne osobine Božanske ljubavi. To su osobine i svake prave ljubavi, ako i ima neke druge ljubavi sem Božanske. Bez ove tri osobine, ljubav nije ljubav. I ako ma šta drugo nazoveš ljubavlju, činiš isto toliko kao kada bi kozu ili svinju ili nazvao ovcom - isticao je Sveti Nikolaj.

A evo i koje su tri glavne čovekove vrline, prema Nikolaju Velimiroviću.

- Tri su glavne vrline - vera, nada i ljubav. Vera u Boga, nada u večni život,  ljubav prema stvoritelju i stvorenjima. Vera nam treba da bismo se mogli nadati, nada da bismo mogli živeti, a ljubav da bismo mogli kao kulturan narod živeti - zaključio je on.

Duhovna riznica 07:00 | 05.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ljubav se poništava bezakonjima. Što je više grehova, manje je ljubavi"

Sveti Teofan je u svojoj misli za 15. subotu po Pedesetnici, poručuje da su ljubav i moralna odgovornost temelj ljudskog postojanja. Njegove misli podstiču nas da budemo svesni kako greh i bezakonje hladne ljubav i umanjuju našu sposobnost da se povezujemo jedni s drugima. On nas poziva da se borimo protiv sebičnosti i egoizma koji su koreni mnogih problema u društvu. Kroz lične izbore, kao što su odricanje od sebičnih želja i pružanje ljubavi drugima, možemo doprineti stvaranju boljeg sveta.

Duhovna riznica 08:00 | 11.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Dobro srce je žedno dobrog dela i nije zadovoljno kada ne nađe dovoljno prilika da svoju želju ispuni"

Sveti Teofan naglašava da je srce koje je ispunjeno dobrotom neprestano žudi za prilikama da čini dobro. Kao što gladan čovek ne zaboravlja hranu dok ne utaži svoju glad, tako i istinski dobri ljudi ne miruju dok ne ostvare dobra dela. Kada to postignu, oni se ne zadržavaju na onome što su učinili, već gledaju unapred, težeći novim izazovima i prilikama. U svetu prepunom buka i samopromocije, Sveti Teofan nas podseća da je prava snaga u skromnosti, u delima koja se ne očekuju da budu primećena.