Duhovna riznica 21.10.2024 | 22:07

POTRES MOZGA, OPEKOTINE NA OČIMA I KOŽI: Brutalno prebijanje vladike Feodosija potresa pravoslavni svet

Izvor: spzh.live
Autor: Saša Tošić
POTRES MOZGA, OPEKOTINE NA OČIMA I KOŽI: Brutalno prebijanje vladike Feodosija potresa pravoslavni svet
printscreen

Vernici i duhovni lideri pogođeni strašnim nasiljem u Sabornom hramu u Čerkasiju u Ukrajini, gde je mitropolit kanonske crkve zadobio ozbiljne povrede od pripadnika raskolnika. Vernici u šoku svedoče o jezivom napadu na veru, pravdu i svetost hramova, dok policija ostaje nema.

U okrutnom upadu ukrajinskih snaga u Sabornu crkvu u Čerkasiju, mitropolit Feodosije postao je žrtva nepojmljive brutalnosti. Vest o njegovom prebijanju i ozbiljnim povredama potresla je sve one koji cene svetost i dostojanstvo čoveka, a posebno crkvenih pastira. Mitropolit Feodosije, duboko predan službi Bogu i svom narodu, stradao je od ruku onih koji su, u ime nasilja, provalili u hram i naneli mu teške povrede, među kojima su potres mozga i opekotine na očima i koži.

Pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine su prilikom ponovnog napada zauzele Sabornu crkvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Čerkasima. Policija je stigla na mesto događaja, ali nije ometala nasilnike. Međutim, pokrenut je krivični postupak po osnovu "huliganstva."

Kako je pres služba Mitropolije Čerkasija saopštila, mitropolit Feodosije sada leži u bolničkoj postelji, podvrgnut strogom mirovanju, dok mu lekari pružaju potrebnu terapiju. Ali više od fizičkih rana na telu, teže su one na duši.

Printscreen/Youtube
Mitropolit Feodosije

"Tokom nasilnog zauzimanja Sabornog hrama u Čerkasiju, mitropolit Feodosije je bio među žrtvama. Dijagnostikovan mu je potres mozga, opekotine rožnjače prvog stepena na oba oka i opekotine na koži," objavila je pres služba Mitropolije Čerkasija, dodajući da je ovo udarac u srce čitave zajednice koja je svedočila nasilnom zauzimanju svetog hrama, prenosi spzh.live.

Više od deset vernika je hospitalizovano, a još mnogo njih leči svoje rane kod kuće, pokušavajući da povrati snagu posle strašnog napada na ono što je trebalo biti utočište mira i molitve. Oni koji su stajali uz svog mitropolita te večeri svedoče o zlu koje se obrušilo na njih, dok su nemoćno gledali kako se svetinja skrnavi, a pastir njihovih duša pada pod udarcima.

Ovo nije samo napad na čoveka, na vernike, ovo je napad na samu veru, na nadu, na ljubav koju Crkva neguje među ljudima. I dok mediji pokušavaju da iskrive istinu, eparhija apeluje da se poveruje sopstvenim očima, jer slike i video snimci svedoče o jezivom zločinu, zločinu koji ne sme biti zaboravljen.

Vladika Feodosije, duhovni vođa hrabrog i nepokolebljivog duha, sada nosi svoje rane u tišini, moleći se za svoj narod i za one koji su ga povredili. Ali rane ne pripadaju samo njemu – one su rane svih nas, rane koje nas podsećaju na cenu borbe za istinu i pravdu u svetu koji često zaboravlja na svetost i ljudskost. I dok mitropolit leži u bolničkoj postelji, njegova duhovna snaga ostaje nepokolebiva, jer ni najteži udarci mržnje ne mogu ugušiti istinu i veru.