Beseda igumana manastira Lešje, izazvala je oštre polemike na društvenim mrežama, podelivši mišljenja o njegovim stavovima i duhovnim iskustvima.
Oprečna mišljenja, koja su podelila korisnike društvenih mreža, izazvao je deo besede oca Jovana, igumana manastira Lešje, koji se nalazi u Pomoravskom okrugu. Ova svetinja je posebno značajna jer čuva česticu Časnog krsta, na kojem je razapet Isus Hrist.
Deo besede, koji je jedna polovina protumačila kao izražavanje mizogenije, odnosi se na određene žene čije navike iguman Jovan ističe, oštro ih kritikujući i upoređujući sa demonima.
"Žena ili devojka koja ide u crkvu neće da stavi maramu, pa sa noktima, sličnim kandžama demonskim, ide da uzme naforu u crkvi, istetovirana, puši cigarete, pije mnogo kafa, red-bul napitke, izlazi na rejv-žurke ili parti, upražnjava oralni seks u vezi i braku (a što pričešćem prima Boga u sebe, to nema nikakve veze i što se polovima ispunjuje zapovest o rađanju)".
Ova izjava je podigla dosta prašine. Dok jedni odobravaju uz komentar da crkva mora da čuva istinske vrednosti, drugi komentarišu da je ovakvo kazivanje ipak suviše oštra retorika za jednog monaha.
Printscreen/YouTube/Svetosavska bašta
Iguman manastira Lešje Jovan
O važnosti pričesta
Otac Jovan, iguman manastira Lešje, u svojoj besedi podelio je i priču o duhovnim iskustvima i čudima koja su, prema njegovim rečima, promenila život jednog lekara.
- Znate li da je 70-ih godina u vreme variole-vere u Beogradu bio skoro raščinjen mitropolit, koji je prao kašičicu. Ovo više nije vino ljudi, već sama krv Hristova. Kad već gledate stvari na internetu, da li ste videli šta se desilo sa sveštenikom koji je pričestio doktora? - upitao je otac Jovan.
On kaže da je tu priču naveo kao pravi primer čuda, koje je lekara navelo na put monaštva.
- Umesto da proguta sveto pričešće zadržao ga je u ustima. Potom je otišao u laboratoriju i to stavio pod mikroskop. Kada je izanalizirao uzorak dobio je podatak da je to deo mladića starog 33 godine, a to su godine Isusa Hrista. Kada se sam uverio koga je primio, grdno se pokajao i zamonašio - rekao je iguman Jovan.
Da bi brže ozdravili, starac je savetovao da se ne žalimo na sudbinu, da ne odustanemo, već da izazove prihvatimo i onda ćeš tvoje ponašanje u životu, shvatiti kao istinski podvig.
U vremenima kada se poštovao svaki komad hleba, nastajala su jela koja su spajala porodicu i grejala dom. Među njima je i pita od starog hleba – jednostavna, domaćinska čarolija koja i danas vraća veru u skromna zadovoljstva.
U četvrtoj nedelji po Vaskrsu, ruski svetac poziva svakog od nas da pređe iz spoljašnje vere u lično i živo iskustvo Hrista. Ova poruka vas neće ostaviti ravnodušnim.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
U četvrtoj nedelji po Vaskrsu, ruski svetac poziva svakog od nas da pređe iz spoljašnje vere u lično i živo iskustvo Hrista. Ova poruka vas neće ostaviti ravnodušnim.
Deca žude za direktnim kontaktom sa roditeljima, a ne za mobilnim telefonima ili crtaćima... I ono što je važno, deca ne smeju da budu pritiskana nikad, kaže iguman Petar.
Samo nekoliko meseci nakon što su obnovile liturgijsko jedinstvo, dve drevne patrijaršije, jerusalimska i antiohijska, ponovo su u sukobu zbog jurisdikcije u Kataru.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.