Islam 21.10.2024 | 10:00

"ZIV SAM ZAHVALJUJUĆI ČASNIM SESTRAMA, JEDNA OD NJIH MI JE DALA I IME": Čudesna životna priča glumca Zlatana Vidovića koji je na svet došao u samostanu

Autor: M.M.
"ZIV SAM ZAHVALJUJUĆI ČASNIM SESTRAMA, JEDNA OD NJIH MI JE DALA I IME": Čudesna životna priča glumca Zlatana Vidovića koji je na svet došao u samostanu
Radule Perisic/ATAImages Zlatan Vidović

Moja majka je ostala u blaženom stanju, što se kaže, međutim oni nikome nisu mogli da kažu, bojali su se, pošto su bili jako mladi, a nisu još bili u braku, pričao je Vidović.

Da su putevi Gospodnji zaista čudni svedoči i primer srpskog glumca Zlatana Vidovića, zvezde više domaćih filmova i serija, koji je rođen u samostanu.

Naime, kako je Vidović jednom prilikom objasnio, sticajem okolnosti, majku su mu porodile časne sestre u jednom samostanu kod Fojnice, a jedna od njih mu je čak dala i ime.

- Što se tiče mog rođenja to je bila jako zanimljiva jedna priča. Moji roditelji su mene jako mladi dobili, imali su dvadeset-dvadesdeset jednu godinu. Mama je bila student, studirala je u Ljubljani, književnost, trebalo je da ide u Sarajevo na Olimpijske igre 1984. da radi tamo kao volonter. Moja majka je ostala u blaženom stanju, što se kaže, međutim oni nikome nisu mogli da kažu, bojali su se, pošto su bili jako mladi, a nisu još bili u braku. To je bilo jako nezgodno, trudili su se da to nekako sakriju međutim to je nemoguće sakriti, je li - rekao je sa osmehom Zlatan.

Kaže da je samo zahvaljujući časnim sestrama ostao živ zbog čega je njegova majka, iz zahvalnosti, tražila od jedne da mu da ime. 

- Kada je moja majka krenula u Sarajevo na taj volonterski rad dobila je prevremena trudove, pre Sarajeva je bilo jedno malo mesto Fojnica i tamo je postojao, milsim da dan-danas postoji samostan i tu je moja majka zbrinuta, tu sam se ja rodio. Samo uz pomoć tih sestara koje su bile u tom samostanu ja sam ostao živ jer sam rođen nešto ranije nego što sam trebao. Moja majka je osećala veliku zahvalnost prema tim ženama i pitala je tu babicu koja je mene porodila, tu časnu sestru i dala joj je čast da ona meni da ime, pošto je ona bila zaslužna što sam ja, je li, ostao živ i ona je rekla: "Ovo je zlatno dete, neka se zove Zlatan". Tako da je to neka priča o mom imenu, o mom znaku - kaže Zlatan koji objašnjava da je i tada "žurio da se rodi" ali da i danas ima kod sebe taj "furiozo, voli brzo da radi stvari kojih se dočepa".

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Reči pravde Božije šire se svuda po zemlji, i svaka od njih za tebe može biti Jovan izobličitelj"

Iako pravda može delovati umekšano i blago, ona se ne može ignorisati. Njena istina, kao unutrašnji glas, ne može biti utišana nasiljem ili represijom. Umesto toga, potrebno je raditi na umirenju savesti kroz veru, iskreno pokajanje i odlučnost da se živi u skladu s njom. Sveti Teofan nas poziva da obratimo pažnju na unutrašnje sukobe, jer spoljašnje prepreke ne mogu ugroziti unutrašnji mir koji dolazi iz duboke veze sa sobom i s Bogom. U tom smislu, svaka reč pravde može biti naš unutrašnji Jovan, koji nas poziva na autentičnost i hrabrost da se suočimo sa sopstvenim demonima.