Katoličanstvo 11.10.2024 | 10:00

ČUDO U BOSNI: Poplava u Deževicama odnela sve - izuzev kipa Svetog Jakova, a evo kako je i zašto ovo njegovo svetište postalo mesto okupljanja katolika iz celog sveta

Autor: M.M.
ČUDO U BOSNI: Poplava u Deževicama odnela sve - izuzev kipa Svetog Jakova, a evo kako je i zašto ovo njegovo svetište postalo mesto okupljanja katolika iz celog sveta
printskrin facebook/Kresevo.info Razrušeno svetište posle poplava

Svetište čini pećina u kojoj se nalazi vrelo, a voda ne otiče iz nje

Svetište Svetog Jakova u Deževicama pretrpelo je katastrofalne posledice nedavnih poplava koje su pogodile ovo područje Bosne. Iako je čitava infrastruktura svetišta uništena, jedini deo koji je ostao netaknut je kip Svetog Jakova, što mnogi doživljavaju kao pravo čudo.

Ova lokacija ima duboko ukorenjeno značenje za katoličke vernike i vekovima je bila duhovno utočište. Poplave su izazvale odrone, potopila citava naselja i odnela sa sobom kuće, puteve i mostove, nažalost, i živote.

printskrin facebook/Kresevo.info
Razrušeno svetište posle poplava

Ni svetište nije bilo pošteđeno – zidovi koji su okruživali kip su srušeni, a sve oko njega je devastirano. Ipak, kip Svetog Jakova je ostao netaknut, prkosivši razaranju koje ga je okruživalo.

Inače, ovo svetište nalazi se u selu Deževicama, u opštini Kreševo. Svetište čini pećina u kojoj se nalazi vrelo, a voda ne otiče iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom, a prema verovanju hodočasnika, leči mnoga kožna oboljenja. U ovoj pećini je, inače, spavao i najviše vremena upravo proveo fra Jakov Markijski koji je bio poznat kao odličan propovednik, zbog čega su ga tražili brojni biskupi i vladari. Godine 1432. general franjevačkog reda šalje ga u Bosnu kako bi proveo versku obnovu i iskorenio krivoverstvo.

Zbog svoje istrajnosti u sprovođenju obnove, fra Jakov Markijski dva je puta morao napustiti Bosnu, a došao je u sukob s kraljem, vlastelom i fratrima. Uprkos svemu, uspomena na boravak fra Jakova u Deževicama ostala je pozitivna, trajna i jaka, čemu svedoči i prva knjiga na hrvatskom jeziku o svetom Jakovu Markijskom priređena upravo zahvaljujući župi Deževice. Osim navedene knjige o sv. Jakovu Markijskom objavljen je, 2017. godine, i prvi molitvenik na njegovu čast  pod nazivom "U ime Isusovo".

Vrhunac "povratka“  Svetog Jakova Markijskog u Deževice bio je u avgustu 2018. godine kada je u ovom svetištu i postavljen njegov kip, kojem ni razorna poplava nije mogla ništa. Inače, kip je donesen iz Monteprandonea, rodnoga mesta fra Jakova Markijskog i tu je postavljen.

Duhovna riznica 08:00 | 10.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Istina leži u srcu čoveka"

Sveti Teofan ukazuje na to da su ubeđenja rezultat svega što nas okružuje – od odgoja do kulturnih uticaja. Važno je da u našem srcu prepoznamo istinu Božiju koja nas vodi ka spasonosnim ubeđenjima. S druge strane, postoje i laži koje nas mogu skrenuti s puta. U tom svetlu, sud Božiji nas poziva da preuzmemo odgovornost za svoja ubeđenja i postupke.