Katoličanstvo 20.10.2024 | 23:23

NOVI SRAMNI NAPAD NA HRIŠĆANSTVO: Zgroženi gledaoci napuštaju izvođenje opere "Sancta", neki završili u bolnici

Izvor: Vima Orthodoxias
Autor: Saša Tošić
NOVI SRAMNI NAPAD NA HRIŠĆANSTVO: Zgroženi gledaoci napuštaju izvođenje opere "Sancta", neki završili u bolnici
Printscreen/Youtube/Staatsoper Stuttgart Zbog neprimerenih scena opere "Sancta", gledaoci napuštaju izvedbu

Muzički performans u Nacionalnoj operi u Štutgartu izazivaju brojne kontroverze i uznemirenje među hrišćanskom zajednicom širom sveta, otvarajući pitanje granica umetničke slobode u savremenom društvu.

U svetu gde su hrišćanske vrednosti sve češće na udaru, nova provokacija dolazi iz Nemačke, tačnije iz Nacionalne opere u Štutgartu, koja je početkom oktobra počela sa izvođenjem kontroverznog muzičkog dela „Sancta“. Ova predstava je, prema rečima mnogih, duboko povredila verska osećanja hrišćana, izazvavši šok i zgražavanje kako među vernicima, tako i širom javnosti.

Nakon što su hrišćani svedočili uništenju katedrale Notr Dam u Parizu, učestalim napadima na crkve širom zapadnih zemalja i uznemirujućim satanističkim performansima na globalnim događajima, poput Olimpijskih igara, čini se da je "Sancta" nastavak ovih trendova. Ova opera u Štutgartu, sa svojim bogohulnim prikazima hrišćanskih simbola i svetogrđem, postala je novi front u kulturnom ratu protiv hrišćanstva.

Printscreen/Youtube/Staatsoper Stuttgart
Zbog neprimerenih scena opere "Sancta", gledaoci napuštaju izvedbu

"Sancta" je od samog početka naišla na oštre kritike. Tokom prvih izvođenja, 18 gledalaca je napustilo predstavu zbog osećaja nelagodnosti i šoka, a troje je čak primilo medicinsku pomoć. Prema izveštaju lokalnih medija, scene koje prikazuju obnažene monahinje, Isusa Hrista koji ih bičuje, kao i raspeća sa krvlju, duboko su uznemirile publiku. Ove slike, koje se u predstavi nazivaju umetnošću, mnogi vernici smatraju bogohulnim napadom na svetinju hrišćanstva.

Sebastijan Embling, predstavnik opere, priznao je da je delo „izuzetno surovo“ i da nije preporučljivo za mlađu publiku, dok je istovremeno odbacio mogućnost bilo kakvih izmena u predstavi, uprkos brojnim apelima. On je naveo da je publika „znala šta bira“ i naglasio da se koriste efekti poput lažne krvi, iako je priznao da bi moglo doći do stvarnih povreda izvođača zbog nasilnih scena.

Printscreen/Youtube/Staatsoper Stuttgart
Sebastijan Embling, predstavnik opere, priznao je da je delo „izuzetno surovo“ i da nije preporučljivo za mlađu publiku

Reakcije hrišćanske zajednice ne izostaju. Katolički vernici i Crkva okarakterisali su predstavu kao „vulgarno bogohuljenje“, a brojni hrišćanski lideri pozvali su na bojkot predstave i zaštitu verskih sloboda.

- Ovo je otvoreni napad na našu veru - izjavio je jedan od predstavnika lokalne crkvene zajednice, prenosi sajt "Vima Orthodoxias", ističući da je ovakvo vređanje hrišćanskih simbola neprihvatljivo u savremenom društvu.

Iako "Sancta" izaziva kontroverzu i povređuje verska osećanja mnogih hrišćana, autori i produkcija Nacionalne opere u Štutgartu ostaju nepokolebljivi. Ovaj događaj predstavlja još jedan primer sve češćih pokušaja razgradnje hrišćanske tradicije pod etiketom navodnih umetničkih performansa, otvarajući ozbiljna pitanja o granicama umetničke slobode i poštovanju verskih uverenja u modernom svetu.