Katoličanstvo 30.07.2024 | 20:04

LUIZIJANA UVODI DUHOVNU REVOLUCIJU U OBRAZOVANJE: Deset Božijih zapovesti u svakoj učionici - nova era za obrazovni sistem

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
LUIZIJANA UVODI DUHOVNU REVOLUCIJU U OBRAZOVANJE: Deset Božijih zapovesti u svakoj učionici - nova era za obrazovni sistem
Pixabay

Guverner ove američke države, Džef Landri, potpisao je zakon koji propisuje postavljanje plakata sa Deset zapovesti u svim obrazovnim ustanovama, izazivajući pravne debate, ali i otvarajući vrata za povratak duhovnim vrednostima u školama i univerzitetima.

U svetu gde sekularizam često preovladava, Luizijana je postala prva američka država koja je napravila hrabar korak ka ponovnom povezivanju obrazovanja sa duhovnim vrednostima. Novi propis, koji je potpisao guverner Džef Landri i podržali republikanci, nalaže da svaka učionica, od osnovnih škola do univerziteta, mora imati istaknut plakat sa Deset Božijih zapovesti.

Propis opisuje Deset zapovesti kao „temeljni dokument američke države i vlade“. Ova inicijativa naglašava značaj koji ove hrišćanske duhovne smernice imaju u oblikovanju društvenih normi i vrednosti. Plakati, dimenzija 28 cm visine i 35,5 cm širine, moraju biti postavljeni tako da slova budu vidljiva i lako čitljiva, sa zapovestima koje zauzimaju centralno mesto. Pored zapovesti, u četiri reda će biti objašnjenje koje naglašava njihov značaj u američkom javnom obrazovanju tokom skoro tri veka.

Pixabay
Deset božjih zapovesti

Očekuje se da će ovaj zakon izazvati pravne bitke, jer grupe za građanska prava tvrde da je u suprotnosti sa Ustavom SAD, koji propisuje razdvajanje crkve i države. Ipak, zagovornici zakona smatraju da je važno istaknuti moralne osnove na kojima počiva društvo.

Prema novom propisu, svi plakati moraju biti izloženi u učionicama obrazovnih ustanova koje se finansiraju iz državnog budžeta do 2025. godine. Međutim, propis ne navodi da li će država finansirati postere, što ostavlja pitanje finansiranja otvorenim.

Ovaj potez Luizijane prate slične inicijative u državama gde republikanci imaju većinu i čine vladajuću strukturu, kao što su Teksas, Oklahoma i Juta. Iako su slični zakoni prethodno izazvali velike pravne bitke, kao što je slučaj u Kentakiju 1980. godine kada je Vrhovni sud ukinuo zakon kojim je bilo propisano da Deset zapovesti budu izložene u školama, nova inicijativa u Luizijani predstavlja smeo korak u drugom pravcu.

Freepik
Luizijana može da postane primer i osvetli put kojim bi trebalo da idu buduće generacije

Deset Božijih zapovesti u obrazovnim ustanovama Luizijane predstavlja simboličan povratak moralnim osnovama, pozivajući mlade generacije da reflektuju o univerzalnim vrednostima koje nadilaze vekove. Bez obzira na pravne izazove koji predstoje, ovaj propis neosporno otvara vrata za novu dimenziju obrazovanja koja obuhvata duhovnu i moralnu perspektivu. U svetu gde se često zaboravlja veza između duhovnosti i svakodnevnog života, Luizijana možda postane primer i osvetli put kojim bi trebalo da idu buduće generacije.