Katoličanstvo 26.08.2024 | 16:08

PAPA ZABRINUT ZBOG ZABRANE UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: „Ne treba da bude ukinuta nijedna hrišćanska crkva“

Izvor: Tanjug
Autor: Saša Tošić
PAPA ZABRINUT ZBOG ZABRANE UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: „Ne treba da bude ukinuta nijedna hrišćanska crkva“
Credit: ULMER / imago stock&people / Profimedia

Dok se ratni sukobi rasplamsavaju, poglavar rimokatoličke crkve glasno apeluje na očuvanje prava vernika u Ukrajini, upozoravajući da nijedna hrišćanska bogomolja ne sme biti zatvorena, jer molitva nije čin zla, već nade i pomirenja.

U sveopštem duhovnom previranju koje potresa Ukrajinu, papa Franja je podigao svoj glas, izražavajući duboku zabrinutost zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije. Dok ratne senke prekrivaju evropski istok, reči poglavara rimokatoličke crkve odjekuju kao vapaj za očuvanjem svetinja i slobode molitve.

- Ne treba da bude direktno ili indirektno ukinuta nijedna hrišćanska crkva - kazao je papa Franja, prenosi Vatikan njuz.

U svojim mislima, Sveti Otac se neprestano vraća borbama koje cepaju srca vernika u Ukrajini i Rusiji. Sa tugom u srcu, papa posmatra kako zakoni, nedavno usvojeni u Ukrajini, prete da oduzmu vernicima ono najdragocenije – slobodu da se mole. „Ko se zaista moli, to čini za sve“, dodao je on, podsećajući svet na univerzalnost molitve koja nadilazi sve političke granice i podele.

U njegovom govoru čuje se i duboka poruka pomirenja:

- Ko se moli ne čini zlo. Ako je neko učinio zlo svom narodu, snosiće krivicu zbog toga, ali nije mogao da nanese zlo time što se molio Bogu.

Ove reči odjekuju kao tiho podsećanje na temeljne istine hrišćanske vere, gde molitva nije čin osude, već čin spasenja i utehe.

Papa Franja nije ostao samo na rečima; njegova molba je jasna i prodorna:

Zato, neka se dozvoli onome ko želi da se moli da to radi u crkvi koju smatra svojom. Molim vas da nijedna hrišćanska crkva ne bude ukinuta, direktno ili indirektno. Crkve se ne diraju.

Credit: ULMER / imago stock&people / Profimedia
Papa Franja

Međutim, stvarnost u Ukrajini je surova. Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je 20. avgusta zakon kojim se zabranjuje kanonska UPC, zakon koji će stupiti na snagu za trideset dana. Potreba za duhovnom nezavisnošću, koju naglašava predsednik Volodimir Zelenski, dobila je podršku Sveukrajinskog saveta crkava i verskih organizacija, dok se čini da su reči Svetog Oca zaboravljene.

U atmosferi koja odiše napetostima, ukrajinske vlasti nastavljaju sa zabranama delovanja UPC u različitim oblastima zemlje. Pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), podržane vlastima, zauzimaju crkve UPC, što dodatno pojačava već duboki raskol među vernicima. Ove akcije su praćene pretragama episkopa, sveštenika, crkava i manastira, uključujući svetinju Kijevopečerske lavre, sve u potrazi za navodnim „antiukrajinskim delovanjem“.

Ipak, papa Franja svojim rečima poziva na mir i razum, apelujući na svet da ne zaboravi na svetinju molitve i slobodu vernika, u nadi da će se u ovim teškim vremenima čuti i glas vere.