Stacey Wescott/Chicago Tribune / Newscom / ProfimediaDžamija Kuba
Sestra Džin deli svoju disciplinu u tri koraka koju smatra zaslužnom za svoju dugovečnost i sreću.
Časna sestra Džin Dolores Šmit (105) je jedna od poznatijih katoličkih služiteljki Bogu. Ona je autorka knjige pod nazivom "Probudi se sa ciljem: Šta sam naučila u prvih stotinu godina svog života“.
Sestra Džin živi u skladu sa sopstvenim rečima. Ustaje svakog jutra u pet ujutro, provodeći prvih sat vremena svog dana moleći se, meditirajući i čitajući iz jednog od Jevanđelja. Zatim proverava e-poštu. Odgovara kad god može, ali nekim danima ima stotine poruka i desetine medijskih zahteva.
U svojoj novoj knjizi, dugogodišnja kapelanka muškog košarkaškog tima "Univerziteta Loyola" istakla je potrebu da se prati vreme.
- Mislim da nije mnogo 105-godišnjih sestara koje koriste iPad – zapravo, nije mnogo ni 105-godišnjaka uopšte. Ali prilično sam komforna sa modernom tehnologijom. Uvek sam govorila: ‘Ako ne ideš napred, brzo ćeš zaistati. Prilagodljivost je moć koju imam - kaže sestra Jean.
Sestra Džin deli svoju disciplinu u tri koraka koju smatra zaslužnom za svoju dugovečnost i sreću.
- Dobro jedem. Dobro se molim. Dobro spavam.
Wikipedia/Shutterstock
Sestra Džin Dolores Šmit
Na kampusu "Univerziteta Loyola", ona je poznata kao „sestra sa osmehom“. Svakog dana pozdravlja sve sa širokim osmehom i srdačnim „Dobro jutro!“, čak i studente sa slušalicama u ušima i one koji gledaju u svoje telefone. Studentski život joj čini srce mladim.
- Volim život toliko i uživam u tome što sam sa mladim ljudima - rekla je za "Associated Press".
- Oni su ti koji me održavaju, jer donose toliku radost u moj život – i stalno me informišu o tome šta se dešava u njihovom svetu. Volim da radim sa tim mladim ljudima i mislim da je to ono što je održalo ne moje telo – već moje srce, mladim.
Sestra Džin Dolores Šmit rođena je u San Francisku 1919. godine. Kaže da je Bog pozvao da postane sestra kada je bila u trećem razredu.
Kao i mnoge sestre, postala je učiteljica, kako u Kaliforniji, tako i u Ilinoisu. Takođe je trenirala košarku.
Koji je njen savet mladima?
- Bog vam je dao posebne talente i morate ih koristiti. Svaka osoba je različita. Nemojte razočarati Boga – idite i koristite te talente!
Sestra Džin Dolores Šmit se zaposlila na "Univerzitet Loyola" kada je "Mundelein koledž", gde je radila, spojeno sa školom u Čikagu. Nazivajući sebe „booster shooter“ (strelac koji podstiče), sestra je bila pozvana da pomogne novim igračima da se prilagode.
Gledajući unazad na svojih poslednjih trideset godina na univerzitetu, ovu ulogu naziva „najtransformativnijom i transcendentnom pozicijom“ svog života.
O svojoj svetskoj prepoznatljivosti kaže sledeće:
- Mislim da je svaka osoba poznata na svoj način. Bez obzira na to šta radimo, ako radimo ono što treba, svako od nas je poznat, svaki je svetao u očima Boga.
Kako kaže, osuda je greh koji vrbuje sve ljude i na njega nisu imuni čak ni monasi, pa je važno da svoje reči i misli usmeravamo van takvog zaključivanja.
Sveštenik Oliver Subotić navodi da svaka žena koja se sprema na abortus treba da razgovara sa sveštenikom svoje verske zajednice i da nakon toga donese tu odluku.
Otac Stevan Jovanović, pomoćnik predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, u svom autorskom tekstu, koji prenosimo u celosti, govori o istorijskoj ulozi Crkve, njenoj misiji danas i o angažmanu koji treba da ima u javnom životu.
Sastanak je protekao u izuzetno pozitivnoj atmosferi, a ministri su istakli duboke veze dve zemlje, kao i višestruki značaj Manastira Svete Katarine na Sinaju kao duhovnog, verskog i kulturnog stuba.
Strah od sve većeg broja incidenata usmerenih protiv hrišćana dodatno pojačava zabrinutost zbog kontinuiranog priliva migranata, pretežno iz Severne i Subsaharske Afrike.
Dan posle Duhovskih zadušnica, u nedelju, 8. juna, pravoslavni vernici obeležavaju praznik Svete Trojice ili Duhove, koji je 50. dana posle Vaskrsa i desetog posle Spasovdana.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Igumanija manastira Svetog Đorđa u Brnjaku se osvrnula na skorašnji susret sa svojom prijateljicom, neuropsihijatrom, ali i zanimljivu konstataciju, koju joj je tada predočila doktorka.
Obučena u skromni redovnički habit, sa maramom na glavi i osmehom punim mira, sestra Eva, koja sada ima 21 godinu, obilazi barove, pijace i prodavnice u saveznoj državi Gojas, prodajući brojanice i šireći poruke Isusa i Bogorodice.
Strah od sve većeg broja incidenata usmerenih protiv hrišćana dodatno pojačava zabrinutost zbog kontinuiranog priliva migranata, pretežno iz Severne i Subsaharske Afrike.
U nezaboravnoj duhovnoj tribini u Hramu Svetog Save, pod nazivom „Jeste i biće“, iguman manastira Podmaine govorio je o najvećem susretu koji nas čeka — susretu sa Hristom.
U senci starozavetnih proroka postojale su žene koje su nosile Božiju reč narodu, tumačile zakon, vodile bitke i podsticale pokajanje. Njihova imena i uloge i danas nose snažnu poruku o duhovnoj jednakosti pred Gospodom.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.