Praznici i sveci 28.07.2024 | 10:31

DANAS PROSLAVLJAMO I SVETOG KNEZA VLADIMIRA: Neznabožac koji se preobrazio i doneo pravoslavlje u Rusiju

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS PROSLAVLJAMO I SVETOG KNEZA VLADIMIRA: Neznabožac koji se preobrazio i doneo pravoslavlje u Rusiju
YouTube/printscreen

Jedan od najvažnijih trenutaka vladavine ovog ugodnika Božjeg bio je kada je sa Kijevskog brda uklonio dotadašnjeg idola Peruna, bacio ga u reku Dnjepar i prihvatio hrišćansku veru, potpuno menjajući svoj život i posvećujući se novoj veri.

Svakoga dana, po crkvenom kalendaru, obeležavamo nekoliko svetaca. Pored Svetog Kirika i Julite, Svetih mučenika Veličko-gornjepolimskih, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju i praznik Svetog kneza Vladimira, jednog od najvažnijih figura u hrišćanskoj istoriji.

Sveti Vladimir, poznat i kao veliki knez ruski, na krštenju je dobio ime Vasilije. Njegov životni put predstavlja nadahnuće za sve verne, jer je izveo duboku promenu od neznabožačkog života do posvećenog hrišćanina. U početku, Vladimir je bio posvećen neznaboštvu, kako u verovanju tako i u svakodnevnom životu. Međutim, kada je saznao za postojanje drugih vera, odlučio je da istraži koja je od njih najbolja.

YouTube/printscreen
Ikona Svetog kneza Vladimira

Poslao je izaslanstvo u Carigrad, a kada su se izaslanici vratili, preneli su mu svoje iskustvo sa službe u pravoslavnoj crkvi Svete Sofije. Rekli su da su bili u čudu, "ne znajući da li su na zemlji ili na nebu." Ova rečenica je duboko dirnula Vladimira i podstakla ga da se krsti, te da krsti i svoj narod u Rusiji.

Jedan od najznačajnijih trenutaka njegove vladavine bio je kada je glavni idol, Perun, skinut sa Kijevskog brda i bačen u reku Dnjepar. Prihvativši hrišćansku veru, Vladimir je potpuno promenio svoj način života i posvetio se ispunjavanju svih propisa nove vere. Naredio je izgradnju crkava širom svoje države, a sam je podigao veličanstvenu crkvu Presvetoj Bogorodici u Kijevu.

YouTube/printscreen
Ikona Svetog kneza Vladimira

Vladimir je s istim žarom s kojim je nekada branio idolopoklonstvo, sada širio hrišćanstvo. Njegova predanost novoj veri nije bila samo površna, već duboko ukorenjena u svakodnevnom životu i vladanju. Svoj ovozemaljski život skončao je 1015. godine, ostavljajući za sobom nasleđe koje nas podseća na snagu preobražaja i moć vere da promeni srca i umove.

Neka nas svi blagoslovi Svetog kneza Vladimira podstaknu da sledimo njegov primer i da s ljubavlju i verom ispunjavamo Božije zapovesti.