Praznici i sveci 15.09.2024 | 05:00

DANAS OBELEŽAVAMO PRAZNIK POSVEĆEN SVETOM SVEŠTENOMUČENIKU ANTIMU: Herojski primer vere u neizmernim patnjama

Autor: Saša Tošić
DANAS OBELEŽAVAMO PRAZNIK POSVEĆEN SVETOM SVEŠTENOMUČENIKU ANTIMU: Herojski primer vere u neizmernim patnjama
Printscreen

Današnji dan, obeležen sećanjem na život i stradanje ovog sveca, podseća sve nas na hrabrost i postojanost vere. Njegova žrtva nije samo svedočanstvo prošlih vremena, već i nadahnuće svakom verniku da u svom životu nosi svetlost Hristovog vaskrsenja, bez obzira na iskušenja i izazove.

Srpska pravoslavna crkva 15. septembra molitveno obeležava praznik posvećen Svetom sveštenomučeniku Antimu, jednom od najveličanstvenijih svedoka Hristove vere, koji je svojim životom i mučeničkom smrću posvedočio nepokolebljivu veru u Gospoda.

Rođen u Nikomidiji, Sveti Antim je od rane mladosti bio vaspitavan u duhu hrišćanskog učenja, te je kao episkop svoje pastve u teškim vremenima progona pokazao snagu, mudrost i ljubav prema bližnjima, vođen istinskim duhom Hristove žrtve.

Njegovo arhipastirsko delovanje odigravalo se u vreme strašnih gonjenja pod zlim carevima Dioklecijanom i Maksimijanom. Nikomidija je tada bila poprište neopisivih stradanja. Na hiljade hrišćana je svoje živote položilo za veru, a među njima se posebno izdvaja događaj kada je, na praznik Rođenja Hristovog, u jednom hramu zajedno sa svojom verom život završilo 20.000 mučenika.

Sveti Antim nije želeo da napusti svoju pastvu, pa se privremeno  sklonio u jedno udaljeno selo, ne iz straha, već da bi mogao da nastavi da hrabri svoje vernike. U tim trenucima su mnogi vernici bili uhapšeni i čekali mučeničku smrt, ali episkop Antim im je svojim pismima ulivao snagu da ostanu postojani u veri, podsećajući ih na Hristovu žrtvu i obećani život večni.

Jedno od tih pisama stiglo je do cara Maksimijana, koji je odmah poslao dvadeset vojnika da pronađu Antima i privedu ga. U svojoj blagosti i prozorljivosti, Sveti Antim dočekao je vojnike s ljubavlju, ugostio ih i ne skrivajući svoj identitet. Njegova toplina i vera toliko su dirnuli vojnike da su oni predložili da ga sakriju, kako bi izbegao smrt.

Međutim, Sveti Antim, dosledan Božjim zapovestima, odbio je da izbegne svoju sudbinu lažju, znajući da je njegovo vreme došlo. Na putu do cara, svih dvadeset vojnika poverovalo je u Hrista, te ih je Sveti Antim krstio, još jednom pokazavši snagu Božje reči. Pred carem je Sveti Antim bio podvrgnut strašnim mukama, ali njegova vera nije klonula.

Na kraju je mačem posečen, pridruživši se mučenicima koji su pre njega predali svoje živote u ruke Gospodu. Njegovo mučeništvo ostaje svetli primer hrabrosti i nesalomljive vere. Svaki vernik treba da se inspiriše njegovim posvećenjem i ljubavlju prema Bogu.