Praznici i sveci 05.10.2024 | 05:00

JEDAN ZBOG VERE U HRISTA BAČEN U KLJUČALU VODU, DRUGOG SVETI ILIJA VASKRSAO IZ MRTVIH! Danas obeležavamo dva veoma važna sveca

Autor: M.M.
JEDAN ZBOG VERE U HRISTA BAČEN U KLJUČALU VODU, DRUGOG SVETI ILIJA VASKRSAO IZ MRTVIH! Danas obeležavamo dva veoma važna sveca
SPC, Wikipedia Sveti sveštenomučenik Foka

Sveti sveštenomučenik Foka je kroz viziju goluba znao šta mu se sprema, pa se za muke mirno i spremao, a spasenje Svetog Jona iz utrobe kita, ima posebnu simboliku u hrišćanstvu.

SPC i njeni vernici danas obeležavaju dva sveca - Svetog sveštenomučenika Foku i Svetog proroka Jonu.

Sveti sveštenomučenik Foka

Wikipedia
Sveti sveštenomučenik Foka

Od mladosti isticao se u hrišćanskim dobrim delima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima utvrdio je pravoverne u veri, i obratio u veru mnoge idolopoklonike.

To je kod nevernika izazvalo gnev. Gospod mu je predočio mučeničku smrt u kroz jednu viziju u kojoj je video goluba kako sleće s neba noseći u ustima venac od cveća i kako mu venac spušta na glavu.

Tada mu je golub rekao: "Čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!“

On je tu viziju smatrao kao nagoveštaj da bi trebalo uskoro da umre zbog Hrista. Nimalo se nije usplašio i već je krenuo da se sprema za muke koje ga čekaju.  

I uskoro knez Afrikan ga je na muke i stavio: isprebijao ga je, bacio u tamnicu a posle ga bacio u ključalu vodu. Nastradao je u vreme cara Trajana.

Sveti prorok Jona

SPC
Sveti prorok Jona

Živeo oko 800 godina pre Hrista. Bio je sin udovice u Sarepti Sidonskoj koga prorok Ilija vaskrse iz mrtvih.

"Svojim trodnevnim prebivanjem u utrobi kita, Seti Jona predobražavao je trodnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih".