Praznici i sveci 02.10.2024 | 05:00

ONI SE HRISTA NISU ODREKLI ČAK I KAD SU IH STAVILI NA TEŠKE MUKE Danas su Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont

Autor: M.M.
ONI SE HRISTA NISU ODREKLI ČAK I KAD SU IH STAVILI NA TEŠKE MUKE Danas su Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont
printscreen Sveti Trofim, Savatije i Dorimedont

Sveti Dorimedont je čak medvedicu vukao za uši da bi ga rastrgla, međutim, ona mu se umiljavala. Tada je mučitelj naredio da ih usmrte mačem.

SPC i njeni vernici 2. oktobra slave Svete mučenike Trofima, Savatija i Dorimedonta. U III veku u vreme cara Prova, došli su Trofim i Savatije u Antiohiju, koja je bila pod nadležnošću izvesnog Atika. Bili su veoma ugledni i poštovani građani. Baš u to vreme kad su stigli bilo je praznovanje i prinošenje žrtvi Apolonu. Trofim i Savatije nisu hteli da se pridruže veselju i to ubrzo stiže do Atika, koji ih posla na sud.

Kad nisu hteli da se odreknu Isusa Hrista, on ih jednog po jednog stavi na muke. Pošto je pretukao i mučio  Trofima poslao ga je u Frigiju kod izvesnog Dionisiju, još većem  mučitelju hrišćana, a iz tamnice izvede Savatija i poče da im sudi.

Kada mučitelj upita Savatija ko je i kakvoga je čina, on odgovori:

"Čin i dostojanstvo moje, i domovina, i slava, i bogatstvo jeste Hristos Sin Božji, vazda živi, čijim promislom vasiona stoji i upravlja se.“

Zbog ovih reči su počeli da ga tuku i razvlače i stružu ga gvožđem, dok mu se kosti nisu videle ispod kože. Od toga je i umro. I Trofima je Dionisije stavio na muke, a potom bacio i u tamnicu. Tu mu je došao neki Dorimedont, senator i potajni hrišćanin. Kada je ovo saznao, Dionisije je počeo da muči obojicu, pa ih je potom bacio zverima.

Međutim zveri ih nisu ni pipnule. Dorimedont Sveti je čak medvedicu vukao za uši da bi ga rastrgla, međutim, ona mu se umiljavala. Tada je mučitelj naredio  da ih usmrte mačem.