Mrsni recepti 11.06.2024 | 21:17

BIFTEK U MARINADI OD RASOLA: Kraljevsko jelo iz perioda vladavine Nemanjića

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
BIFTEK U MARINADI OD RASOLA: Kraljevsko jelo iz perioda vladavine Nemanjića
freepik

Recept star više od 700 godina, koji se koristio na dvorovima srednjovekovne Srbije za spremanje ovog tradicionalnog specijaliteta jedinstvenog i očaravajućeg ukusa

Sastojci:

800 g junećeg bifteka

8 dl rasola od kupusa

1 kašika maslinovog ulja

3 čena belog luka

Za sos:

3 dl crnog vina

1 kašičica mada

100 g pečurki

50 g kupina

1-2 kašike ovsanog brašna

Freepik
Marinirani biftek pecite na žaru ili na roštilju

Priprema:

Juneći bifteka isecite na komade, prelijte ih rasolom od kiselog kupusa i ostavite u frižider da se mariniraju 24 časa. Marinirane komade bifteka izvadite iz frižidera, osušite ubrusom i utrljajte sa svih strana beli luk i maslinovo ulje. Tako marinirano i začinjeno meso pecite na žaru.

Dok se komadi bifteka peku, pripremite sos. Pomešajte crno vino, med, pečurke i kupine i krčkajte na srednje jakoj vatri. Potom dodajte ovseno brašnom da poveže sos kojim ćete preliti isprženo meso i poslužiti ovo jedinstveno, pomalo zaboravljeno tradicionalno jelo.