Mrsni recepti 22.11.2024 | 15:45

MIRIS I UKUS TRADICIJE: Neodoljiva pita sa tikvicama koja osvaja na prvi zalogaj

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MIRIS I UKUS TRADICIJE: Neodoljiva pita sa tikvicama koja osvaja na prvi zalogaj
Freepik

Savršeno jednostavan recept za sočan i hrskav obrok koj spaja svežinu povrća i bogatstvo domaćih ukusa – idealna za doručak, ručak, ili večeru, uz jogurt ili kiselo mleko.

Sastojci:

500 g tikvica, izrendanih

2 jaja

200 g belog brašna (može i integralno po želji)

1 kašičica praška za pecivo

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

1 čeno belog luka

100 g sitno iseckanog belog sira (feta ili kačkavalj)

100 ml organskog suncokretovog ulja (plus još malo za premazivanje)

Šaka svežeg peršuna, sitno iseckanog

So i biber po ukusu

Freepik
Za pitu s tikvicama, nije vam potrebno mnogo sastojaka

Priprema :

Izrendajte tikvice i stavite ih u cediljku. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga dobro ih iscedite pritiskanjem kašikom ili rukama.

U velikoj činiji umutite jaja, pa dodajte iscedene tikvice, iseckan luk, sir, peršun, suncokretovo ulje, so i biber. Dobro promešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu i mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Premažite tepsiju organskim suncokretovim uljem i sipajte smesu u ravnomernom sloju. Pitanju možete dodati još malo ulja po vrhu kako bi dobila zlatnu koricu, a po vrhu nekoliko tanjih listova tikvice.  Pecite oko 30-35 minuta, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Secite na kocke i poslužite toplo ili hladno, uz jogurt ili kiselo mleko.