Aktuelno iz SPC 25.04.2024 | 14:46

PATRIJARH PORFIRIJE: Štetne i zabrinjavajuće inicjative u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE:  Štetne i zabrinjavajuće inicjative u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama
Foto: SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je iskazao krajnju zabrinutost i kao potpuno štetnu ocenio inicijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. On je razgovarao sa predstavnicima SAD i upoznao ih sa stavom SPC koji nije izmenjen kada je u pitanju pitanje Kosova i Metohije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je u Patrijaraškoj rezidenciji u Beogradu Džejmsa O Brajana,  pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država, i g. Kristofera Hila, ambasadora SAD u Beogradu.

Ističući važnost unapređenja odnosa Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama u duhu prijateljstva koji je u dugom istorijskom periodu odlikovao odnos srpskog i američkog naroda, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve je upoznao goste sa neizmenjivim stavom SPC da su Kosovo i Metohija deo Srbije. S obzirom na tu činjenicu, patrijarh je kao štetno ocenio uključivanje Kosova i Metohije u Savet Evrope.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije

Razgovarajući o međunacionalnim i međudržavnim odnosima u regionu, Njegova Svetost je iskazao krajnju zabrinutost i kao potpuno štetnu ocenio inicijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Un, pri tom ne dovodeći u pitanje činjenicu da svi koji su počinili bila kakav ratni zločin treba da budu izvedeni pred  lice pravde.

Uprkos takvim inicijativama koje ne da ne donose ništa dobro, nego narode koji vekovima dele isti životni prostor stavljaju pred nova iskušenja i izazove, Srpska Pravoslavna Crkva će nastaviti neodstupno da poziva na ljubav i razumevanje, gradi mir kako na Kosovu i Metohiji tako i u Bosni i Hercegovini, naglasio je duhovni vođa pravoslavnih Srba.