Aktuelno iz SPC 05.06.2024 | 19:49

PATRIJARH PORFIRIJE NA SLAVI HRAMA SVETOG JOVANA VLADIMIRA: Ljubav je smisao svega i Bog je ljubav

Izvor: Religija
PATRIJARH PORFIRIJE NA SLAVI HRAMA SVETOG JOVANA VLADIMIRA:  Ljubav je smisao svega i Bog je ljubav
Foto: SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve naglasio da je reč božja jasna i precizna, a pre svega blaga. U isto vreme je lekovita i gorka, jer zahteva trud i podvig. Treba da postimo i da se molimo, jer je to naše prirodno stanje.

Povodom slave Hrama Svetog Jovana Vladimira u beogradskom naselju Medaković, patrijarh Porfirije je 4. juna 2024. godine načalstvovao svetim evharistijskim sabranjem. U besedi posle litirgije, podsećajući da je reč gospodnja veoma jasna, nedvosmislena, precizna i blaga, a u isto vreme lekovita i gorka, jer zahteva podvig, trud i krst, patrijarh Porfirije je naglasio:

– U današnjem odlomku iz Jevanđelja po Jovanu gospod je jasan. On najpre govori o tome da je ljubav smisao i da je on ljubav. U isto vreme ne obećava da ćemo u ovom životu prolaziti samo jednostavno i lako ukoliko ispunjavamo zapovesti Božje, ukoliko postimo i molimo se - rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve i dodao:

-  To se podrazumeva, jer je to naše prirodno stanje, nego Gospod kaže da ćemo imati iskušenja i, štaviše, upotrebljava veoma snažnu, grubu, brutalnu reč. On kaže: "Svet će vas mrzeti". Veoma je važno da shvatimo da će nas svet mrzeti i da ne treba da podilazimo duhu ovog sveta, da ne treba da mu se udvaramo, da ne treba da nam bude cilj da mu se dopadnemo.

Foto: SPC
Vernici ispred Crkve Jovana Vladimira

Patrijarh Porfirije je istakao da cilj treba da nam bude da se molimo za sve ljude, da imamo ljubavi prema svim ljudima, jer sam Gospod isto tako kaže: "Ljubite i neprijatelje svoje!"

- Dakle, svet će vas mrzeti, ali vi treba da se molite za sve, da praštate svima, da se trudite da ih volite zato što su i oni ikone Božje, jer je Gospod i njih stvorio.