Aktuelno iz SPC 02.08.2024 | 20:01

VELIKO CRKVENO-NARODNO SABRANJE NA MIRIJEVU: Obeležena 190. godišnjica i hramovna slava Hrama Svetog Ilije

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VELIKO CRKVENO-NARODNO SABRANJE NA MIRIJEVU: Obeležena 190. godišnjica i hramovna slava Hrama Svetog Ilije
Printscreen/Youtube/Televizija Hram

Na Ilindan, mnogobrojni vernici okupili su se u Mirijevu kako bi prisustvovali arhijerejskoj liturgiji koju je služio vladika Nektarije. Svečanost je obogaćena litijskim ophodom i osvećenjem slavskih darova, podsećajući na bogatu istoriju i duhovno nasleđe ove svetinje.

U Hramu Svetog proroka Ilije u Mirijevu, na dan kada SPC slavi ovog sveca, svečano je proslavljena slava hrama i obeležena 190. godišnjica njegove izgradnje. Ovaj sveti dan započet je arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop jegarski i izabrani episkop londonski i velikobritansko-irski Nektarije, uz sasluženje prezvitera i đakona Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Proslava je okupila mnogobrojne vernike koji su došli da se zajedno pomole i obeleže ovaj značajan jubilej. Hram Svetog proroka Ilije, podignut 1834. godine, ima bogatu istoriju koja seže do ranijih vremena kada je na istom mestu postojala skromnija crkva. Prema arhivskim podacima, još 1823. godine u krštenici se spominje sveštenik Jovan Nedeljković kao paroh mirijevskog Hrama Svetog proroka Ilije, što potvrđuje postojanje starijeg bogomolja.

Printscreen/Youtube/Televizija Hram
Vladika Nektarije

Episkop Nektarije, u svojoj nadahnutoj besedi, osvrnuo se na život Svetog proroka Ilije, naglašavajući njegovu vernost Bogu i hrabrost u borbi protiv idolopoklonstva.

- Sveti i veliki ljudi nam pokazuju kakvi mi treba da budemo. Mi smo pozvani da budemo revnosni u Gospodu Hristu, da budemo verni Hristu i da verujemo u Njega kao u istinitog Boga, da nikada ne skrećemo, jer mnogo je idola danas oko nas, mnogo je onoga što odvlači našu pažnju od Boga i crkvenog života - istakao je episkop.

Govoreći o proroku Iliji, episkop je naglasio njegovu ulogu kao ugodnika Božijeg, čiji je glas Bog čuo zbog načina života koji je vodio - kao anđeo među ljudima, pobedivši sve ovozemaljske strasti i slabosti.

Printscreen/Youtube/Televizija Hram
Hram Svetog proroka Ilije na Mirjevi

- Gospod čuje glas njihov jer su živeli kao anđeli, čuje ga zato što su pobedili ovozemaljske strasti i slabosti - dodao je episkop Nektarije, pozivajući vernike da slede primer Svetog proroka Ilije u svojoj vernosti i revnosti prema Hristu.

Nakon liturgije usledio je litijski ophod oko hrama, što je dodatno obogatilo svečanost. Vernici su sa posebnim poštovanjem učestvovali u ophodu, noseći ikone i pevajući crkvene himne. Na kraju ophoda, vladika Nektarije je osveštao slavske darove, završavajući proslavu na najlepši mogući način - u duhu zajedništva i molitve.

Ovaj veliki jubilej Hrama Svetog proroka Ilije nije samo podsećanje na bogatu istoriju i tradiciju, već i poziv svim vernicima da, inspirisani životom Svetog proroka Ilije, jačaju svoju veru i ostanu postojani u ljubavi prema Bogu i Crkvi.