Duhovna riznica 29.06.2024 | 21:13

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Suština hrišćanske ljubavi je u praštanju!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Suština hrišćanske ljubavi je u praštanju!
Shutterstock

Kroz mudre reči koje je zapisao u svojoj knjizi za prvu subotu posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik ističe da nas Gospod poziva da ljubimo neprijatelje svoje, da blagosiljamo one koji nas kunu, da činimo dobro onima koji nas mrze i da se molimo za one koji nas gone.

Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze i molite se za one koji vas gone (Mt.5,44). Bez ljubavi nikoga nema na svetu: vole se roditelji i srodnici, dobrotvori i pokrovitelji. No, ljubav prema roditeljima, srodnicima, pokroviteljima i dobrotvorima jeste prirodno osećanje, koje se samo sobom u srcu izgrađuje. Zbog toga mu Gospod i ne pridaje vrednost.

Prava hrišćanska ljubav se isprobava u odnosu prema neprijateljima. Ljubav prema drugima ne treba da ugasi laka ili slučajna neprijatnost, pa čak ni napast, gonjenja, bede i lišavanja koje nam sa namerom čine. Mi smo dužni ne samo da blagosiljamo te ljude, nego i da im dobro činimo, moleći se za njih. Pogledaj da li je kod tebe takvo raspoloženje prema neprijateljima tvojim. Po tome sudi da li je u tebi hrišćanska ljubav, bez koje nema spasenja?