Duhovna riznica 14.07.2024 | 12:19

TRADICIONALNI DUHOVNO-MUZIČKI SUSRETI U ČAČKU: Predavanje oca Miloša Vesina - Pevati Bogu znači staviti svoj život u stihove

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
TRADICIONALNI DUHOVNO-MUZIČKI SUSRETI U ČAČKU: Predavanje oca Miloša Vesina - Pevati Bogu znači staviti svoj život u stihove
Printscreen / TV Hram

Jedan od omiljenih besednika današnjice govoriće o pevanju kao mostu između života i vere u okviru manifestacije „Horska sretanja pod Kablarom IV“, koja okuplja uvek gladne vrednih duhovnih pouka, kao i ljubitelje horske muzike i pisane reči.

U okviru tradicionalne manifestacije „Horska sretanja pod Kablarom IV“, u petak, 19. jula, u dvorištu čačanske gimnazije sa početkom u 20 časova, Čačani će imati jedinstvenu priliku da prisustvuju predavanju istaknutog protojereja-stavrofora, profesora dr Miloša Vesina, a uz blagoslov mitropolita žičkog Justina.. Tema predavanja, koje nosi naslov „Pevati Bogu = staviti svoj život u stihove“, obećava da će duboko dirnuti srca prisutnih, pružajući im duhovnu hranu i nadahnuće.

Udruženje Irmos
Dečji hor Irmos

Protojerej-stavrofor Miloš Vesin, poznat po svom izuzetnom daru besedništva i teološkoj mudrosti, osvetliće prisutnima značaj pevanja kao molitvenog čina, otkrivajući kako stihovi mogu biti most između svakodnevnog života i božanskog. Ovaj događaj, koji se održava po blagoslovu njegovog preosveštenstva, mitropolita žičkog Justina, predstavlja dragocenu priliku za sve one koji žele produbiti svoje razumevanje vere i crkvene muzike.

Otac Miloš završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Studije psihologije, studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) i postdiplomske studije iz teologije završio je u Lucernu i prvi je dirigent svešteničkog hora Eparhije šumadijske “Sveti Sava”. Usavršavao je muziku i psihologiju u Lozani, Parizu i Kembridžu, a doktorirao je psihologiju u Londonu.

Printscreen / TV Hram
Protojerej-stavrofor Miloš Vesin

Manifestacija „Horska sretanja pod Kablarom IV“ počinje u ponedeljak, 15. jula, predstavljanjem knjige "Ukrštene reči" autora Zorana Kostića Caneta. Promocija knjige, koja će se održati u 20.30 časova, okupiće ljubitelje pisane reči i muzike, a pored autora, učestvovaće Ana Ranđić i Irena Čolović.

Dva dana nakon toga, u sredu, 17. jula, sa početkom u 20 časova, biće održano predavanje na temu "Patrijarh Pavle i crkvena muzika". O značaju patrijarha Pavla i njegovom uticaju na crkvenu muziku govoriće Predrag Đoković i Irena Čolović, pružajući prisutnima uvid u duboku povezanost između duhovnog i muzičkog stvaralaštva.

Irmos
Irena Čolović iz Udruženja Irmos sa ocem Gojkom Perovićem

Zatvaranje manifestacije zakazano je za nedelju, 21. jula, kada će se održati završni koncert „Radost sretanja IV“ sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert će okupiti polaznike Horskog sretanja, koji će svojim glasovima i pesmom preneti radost i jedinstvo svih prisutnih.