Duhovna riznica 13.08.2024 | 08:58

DANAS SU GOSPOJINSKE POKLADE: Kako se dostojno pripremiti za početak posta i kako ispravno postiti, objašnjava otac Aleksandar

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS SU GOSPOJINSKE POKLADE: Kako se dostojno pripremiti za početak posta i kako ispravno postiti, objašnjava otac Aleksandar
Printscreen/YouTube/RTV Sunce

Uoči početka Velikogospojinskog posta, pravoslavni vernici u Srbiji okupljaju se u molitvi, praštanju i ljubavi, pripremajući se za dve nedelje duhovnog uzdržanja i približavanja Bogu kroz smirenje i pokajanje.

Danas, na ovaj blagodatni dan, pravoslavni vernici obeležavaju Gospojinske poklade, dan koji označava kraj mesoedenija i pripremu za početak Velikogospojinskog posta. Poklade su uvek posebni dani u crkvenom kalendaru, kada se vernici pripremaju za vreme posta, čineći duhovno očišćenje i okrećući se Bogu u molitvi i pokajanju.

Poklade predstavljaju dan, ili seriju dana, koji prethode velikim postovima u Pravoslavnoj crkvi. U našem narodu, to su trenuci okupljanja porodice, radosti i umerenog uživanja u hrani, pre nego što počne period uzdržanja i duhovne obnove. Poklade su pred svaki od četiri velika posta: Božićni, Vaskršnji, Petrovski i Velikogospojinski. Svaka od ovih priprema nosi sa sobom različite duhovne aspekte, ali svi oni imaju isti cilj – da vernika usmere ka svetlosti Hristovog puta.

Shutterstock
Ispovest

Gospojinske poklade označavaju početak pripreme za Velikogospojinski post, koji traje dve nedelje, od 14. do 28. avgusta, i završava se praznikom Uspenja Presvete Bogorodice, jednim od najvažnijih praznika posvećenih Majci Božijoj. Tokom ovog posta, vernici se uzdržavaju od mesa, mleka i jaja, uzimajući na sebe uzdržanje kako u ishrani, tako i u mislima i delima.

- Post nije samo telesno uzdržanje, već i vreme kada naš duh treba da se oslobodi svih vezanosti za svet i da se u molitvi i pokajanju okrene Bogu - rekao je patrijarh Porfirije u jednoj od svojih beseda, podsećaju vernike da se u post ne ulazi samo telom, već i dušom, kroz smirenje, molitvu i dobročinstvo.

Otac Aleksandar Milovanović dodatno naglašava:

- Suština i cilj svakog posta nije da sebe nešto mučimo ili da se žrtvujemo bez onoga što je kruna svakoga posta, a to su pričešće, ispovest i pokajanje. Post nam je dat kao sredstvo da jednim podvigom, odricanjem od nečega telesnoga, od nečega što nije suštinski bitno za naš život, smanjimo svakodnevne naslade. Kako telesne, tako i one druge. Da se suzdržavamo od mrsne hrane, ali i da povedemo računa o onim drugim stvarima koje se tiču našeg života, misli i odnosa prema drugima. Da se smirimo, da budemo pažljivi prema drugima, da pružimo malo više razumevanja i ljubavi. Potom, da uz takav post, pokajanje i ispovest, pristupimo pričešću. To je suština svakog posta - rekao je otac Aleksandar, prenosi RTV Sunce.

SPC
Sveta tajna pričešća

Kako bi se pravoslavni vernici dostojno pripremili za početak Velikogospojinskog posta, potrebno je pre svega da se pomire sa bližnjima i da u srcu nose ljubav prema svakome. Svaka nepravda, zlovolja ili zameranje mora biti odbačeno, jer u miru i ljubavi s drugima, vernik postaje spreman da primi blagodat Božiju.

Uz to, Srpska pravoslavna crkva preporučuje da se vernici tokom ovog posta usmeravaju ka Svetim tajnama, posebno ispovesti i pričešću, kako bi se duhovno osnažili za predstojeće dane.

"Svi mi, kao pravoslavni hrišćani, pozvani smo da postimo ne samo stomakom, već i dušom, očima i ušima, kako bismo dostojno dočekali Uspenje Presvete Bogorodice," navodi se u jednoj od poruka Srpske pravoslavne crkve.

Gospojinske poklade su trenutak kada se vernici podsećaju na važnost duhovne pripreme i smirenja pred početak posta. Post je prilika za unutrašnju obnovu i približavanje Bogu, a poklade su početni korak na tom svetlom putu. Neka svaki pravoslavni vernik otpočne putovanje ka Uspenju Presvete Bogorodice s molitvom, ljubavlju i smirenjem u srcu.