Duhovna riznica 19.09.2024 | 12:42

DUHOVNA POEZIJA INSPIRISANA NEBESKIM ZAŠTITNIKOM: Stihovi vladike Nikolaja Velimirovića posvećeni arhangelu Mihailu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA POEZIJA INSPIRISANA NEBESKIM ZAŠTITNIKOM: Stihovi vladike Nikolaja Velimirovića posvećeni arhangelu Mihailu
Schutterstock

Pesma o najmoćnijem anđelu, koji uvek pobedi u borbi za istinu i brani verne svojim krilima, slikovito opisuje njegovu nebesku misiju i božansku silu stihovima koji nose snagu molitve.

Duhovna poezija u pravoslavlju predstavlja most između nebeskog i zemaljskog, izražavajući neizrecivo kroz reč, ritam i melodiju koja odiše večnom istinom. Napisana reč protkana je svetim nadahnućem i često se posmatra kao molitva koja prelazi granice vremena i prostora, povezujući verujuće sa anđelskim silama i svetiteljima. Takva poezija osvežava dušu, donoseći utehu i nadahnuće svakom verniku.

Jedan od najlepših primera duhovne poezije u našoj tradiciji jeste pesma vladike Nikolaja Velimirovića posvećena Svetom arhangelu Mihailu, koja na slikovit način opisuje njegovu nebesku misiju i božansku silu. Pesma otkriva snagu Arhistratiga Božjeg, vođe nebeske vojske, koji je uvek na strani istine, pravde i vernih duša:

Arhistratig Božji

Mihail vojvoda,
Mačenosni sluga
Svevišnjeg Gospoda,
Pred Gospodom stoji
S nebeskim silama,
S angelima silnim
I svetim dušama.
Najveći vojvoda
Najvećega Cara,
Gde dođe, pobedi,
I čudesa stvara.
Satana se njega
Ko plamena boji,
Jer vojvoda Božji
Za istinu stoji,
Za istinu stoji
I pravdu uzdiže;
Kao pogled hitar –
Svud na vreme stiže.
Vojvoda svetlosti:
On progoni skverne,
I krilima svojim
Ograđuje verne.
Schutterstock
Freska Svetog arhangela Mihaila

U pesmi je ovekovečena neizmerna snaga i hrabrost Svetog arhangela Mihaila, koji neprestano štiti ljude od nečistih sila, dok stoji pred prestolom Svevišnjeg kao stub svetlosti i pravde. Njegova moć, ali i njegova uloga kao zaštitnika vernih, istaknuta je u rečima koje pozivaju na molitveno predanje i poverenje u njegovu nebesku pomoć.

Vladika Nikolaj nas podseća da je arhangelu Mihailu darovan mač nebeske pravde, i gde god on stupi, zlo se povlači, dok svetlost istine obasjava svet. Za svakog vernika, ova pesma je poziv na postojanost u veri, na oslanjanje na nebesku silu koja nas neprestano čuva, i na življenje u istini, koju arhangel Mihail, kao branitelj, nosi kao plamen.

U današnjem svetu, gde su iskušenja velika, setimo se da nismo sami. Pod Mihailovim krilima nalazimo utehu, zaštitu i snagu da izdržimo u borbi za istinu.