Duhovna riznica 05.10.2024 | 08:44

SVETA GORA PONOVO PRED IZAZOVIMA: Novi civilni upravnik unosi promene u monaškoj republici

Izvor: TA NEA
Autor: Saša Tošić
SVETA GORA PONOVO PRED IZAZOVIMA: Novi civilni upravnik unosi promene u monaškoj republici
Printscreen/YouTube/Rafinata News

Bivši grčki ministar, general Alkivijadis Stefanis, želi da reši goruće probleme – od klimatske krize i prekomernog verskog turizma do višedecenijske pobune monaha Manastira Esfigmen i uticaja stranih sila.

Postavljanjem bivšeg ministra odbrane, generala u penziji Alkivijadisa Stefanisa na mesto civilnog upravnika Svete gore u avgustu, mnogi su se s pravom zapitali: „Šta jedan general traži na svetom poluostrvu Atos?“ Da li grčka vlada pokušava da uvede vojnu disciplinu u monašku republiku? Ako bi nešto takvo pokušala, plan bi brzo propao, jer Sveta gora vekovima funkcioniše po svojim svetim i asketskim pravilima.

Prvi mesec mandata Alkivijadisa Stefanisa pokazuje da vlada računa na metodičnost generala. Kada je Stefanis bio načelnik Generalštaba grčke vojske, nije ostavio nijedno ostrvo neposećeno u sklopu svojih dužnosti. Sada, kako prenosi „TA NEA“, novi civilni upravnik Svete gore pokušava nešto slično – detaljno „skeniranje“, ali na svoj način. Karakteristično je da je u jednom danu, hodajući, a ne koristeći vozilo, obišao celu Svetu goru, prešavši 19 kilometara. Posetio je čak i skitove koje nijedan prethodni upravnik nije obišao, prijatno iznenadivši monahe koji su ga u početku smatrali običnim posetiocem.

Godong / robertharding / Profimedia
Sveta gora

Ali, da li je to dovoljno da novi upravnik pomogne monaškoj republici da dodatno ojača duhovnu slavu prošlosti, u trenutku kada mora da se suoči sa teškim pitanjima i velikim otvorenim problemima? Dosadašnje informacije objavljene u grčkim medijima ukazuju da će Stefanis, imajući u vidu budućnost Svete gore u narednih 100 godina, raditi na četiri polja: teološko-duhovnom, geostrateškom-geopolitičkom, kulturnom i infrastrukturnom za borbu protiv klimatske krize.

Poslednje je tema na koju nijedan od dosadašnjih civilnih upravnika Svete gore nije ozbiljno obratio pažnju. Svi mi zamišljamo da je „vrt Presvete Bogorodice“ ekološki „raj“. Međutim, situacija nije baš takva, ili barem neće biti ako se ne preduzmu odgovarajuće mere. Cilj nove uprave je, kako „TA NEA“ saznaje, da se prvi put napravi ozbiljan plan za sprečavanje buduće ekološke štete na Svetoj gori.

Printscreen/Youtube
Generala u penziji i bivši ministar Vlade Grčke, Alkivijadisa Stefanisa je novi civilni upravnik Svete gore

To je nešto što bi odobrio i carigradski patrijarh Vartolomej, jer Sveta gora potpada pod njegovu duhovnu jurisdikciju. Malo je poznato da na Svetoj gori, zbog nedostatka struje, više od 500 generatora napaja 20 svetih manastira, 12 skitova i brojne kelije. Međutim, upotreba ulja i goriva u tim generatorima zagađuje prirodnu sredinu.

Isto se dešava i sa otpadom. Sve to zagađuje vodotokove i more. Elektrifikacija možda predstavlja „tabu“ temu za monahe. Ipak, novi civilni upravnik namerava da, uz poštovanje autonomije Svete gore, pokrene pitanje elektrifikacije, naravno sa podzemnim kablovima, dok je u pripremi i sastanak sa komisijom Staraca zaduženih za radove.

Eye Ubiquitous / Profimedia
Svetogorski monasi

Takođe, smatra se sigurnim da će novi upravnik, sa svojim iskustvom iz oblasti odbrane i diplomatije, pokušati da suzbije uticaj stranih i revizionističkih sila na Svetoj gori, znajući da one mogu biti štetne. Nova uprava se takođe suočava sa gorućim problemom Manastira Esfigmen i monaha koji već godinama odbijaju da napuste manastir, što od njih zahtevaju carigradski patrijarh i grčka vlada.

Tokom leta, nakon što su u javnost dospela dokumenta policije koja je tražila pomoć od Svete Epistasije za dolazak policijskih snaga kako bi se izvršila deložacija monaha Esfigmena, pojavile su se glasine da je vlada odlučila da interveniše u ovom manastiru. Prema informacijama, za sada se daje prednost komunikaciji sa svim uključenim stranama, sa krajnjim ciljem da nijedan manastir, a ni monaška republika u celini, ne postanu područje ekstremnih sukoba, kao što se dešava u „svetovnom“ društvu.

shutterstock.com
Manastir Esfigmen

Posebna pažnja biće posvećena očuvanju i promociji relikvija i verskih blaga Svete gore. Više od 200.000 hodočasnika iz celog sveta dolazi svake godine da ih vidi izbliza. Međutim, taj priliv vernika na poluostrvo Atos izaziva i probleme. Manastiri i monasi su izrazili zabrinutost zbog nekontrolisanog priliva posetilaca, koji ugrožava jedinstvenu karakteristiku Svete gore i monaštva – mir. Prekomerni turizam je, dakle, stigao i na Svetu goru, i novi civilni upravnik namerava da se posveti i tom pitanju.

Stefanisova odlučnost da rešava dugogodišnje probleme pokazuje da je Sveta gora pred novim korakom u svojoj dugoj istoriji. Međutim, general Alkivijadis Stefanis suočen je sa izazovima koji zahtevaju mudrost, strpljenje i inovativna rešenja kako bi Sveta gora očuvala svoj duhovni mir i kulturno nasleđe u savremenim vremenima.