Aktuelno iz SPC 01.10.2024 | 13:43

PIROTSKE TKANJE ČILIMIMA UKRASILE TRPEZARIJU HILANDARA: Dar kao simbol zajedništva i duhovne povezanosti

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PIROTSKE TKANJE ČILIMIMA UKRASILE TRPEZARIJU HILANDARA: Dar kao simbol zajedništva i duhovne povezanosti
Foto: SPC

Manastirska trpezarija na veliki pravoslavni praznik obogaćena je vrednom umetnošću, koja nosi priče predaka. Ove tkanine ne samo da ukrašavaju prostor, već i jačaju duhovne veze među monasima.

U duhovnoj atmosferi, bratstvo Manastira Hilandara svečano je i molitveno proslavilo praznik Vozdviženje Časnog krsta. Ova značajna prilika obeležena je prazničnim bdenijem, koje je predvodio mitropolit niški Arsenije, uz sasluženje igumana arhimandrita Metodija i hilandarske bratije. Među brojnim vernicima, događaju je prisustvovao i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, koji je sa sobom doneo dragocen dar — pirotske ćilime, istkane veštim rukama lokalnih tkalja, koje sada krase trpezariju ovog drevnog manastira.

Foto: SPC
Trpeza Manastira Hilandar

Pirotski ćilimi, poznati po svojoj bogatoj tradiciji i unikatnom dizajnu, predstavljaju više od običnog dekorativnog predmeta. Oni su simbol kulturnog nasleđa Srbije, a svaki komad nosi sa sobom priče i tradicije koje se prenose s kolena na koleno. Ove prelepe tkanine, sa svojim šarenim motivima i raskošnim uzorcima, ne samo da unose toplinu i lepotu u prostore gde se nalaze, već i podsećaju na vrednosti zajedništva i duhovne povezanosti.

Foto: SPC
Vladika niški Arsenije

Trpezarija u manastiru ima poseban značaj u monaškom životu, jer je mesto gde se okupljaju monasi kako bi delili obrok, ali i duhovne misli i iskustva. Ova zajednička večera je simbol zajedništva, zajedničkog puta i bratske ljubavi, gde se vernici okupljaju u Hristovo ime. Stoga, prisustvo pirotskih ćilima u hilandarskoj trpezariji ne predstavlja samo fizički element, već i duboku povezanost sa tradicijom, verom i duhovnošću koja se odražava u svakom trenutku zajedništva.