Duhovna riznica 23.10.2024 | 13:37

OTKRIVANJE VEKOVNE BIBLIJSKE TAJNE: Nove naučne analize ukazuju da se Nojeva barka nalazi u podnožju planine Ararat u Turskoj

Izvor: Vima Orthodoxias
Autor: Saša Tošić
OTKRIVANJE VEKOVNE BIBLIJSKE TAJNE: Nove naučne analize ukazuju da se Nojeva barka nalazi u podnožju planine Ararat u Turskoj
Credit: G&M Therin-Weise / imageBROKER / Profimedia

Istraživanje formacije Durupinar donelo je nove dokaze koji se podudaraju sa biblijskim zapisom o Potopu. Analize uzoraka ukazuju na prisustvo drevnih morskih naslaga i dimenzije koje se podudaraju sa opisom Nojeve barke u Svetom pismu, otvarajući nova pitanja o ovom fascinantnom otkriću.

Nojeva barka, simbol Božjeg spasenja u Bibliji, ponovo je u centru pažnje naučne zajednice. Posle tri godine temeljnih istraživanja, rezultati analize zemljišta sa formacije Durupinar, koja se nalazi na granici Turske i Irana, oživeli su teoriju da bi se baš na tom mestu mogli kriti ostaci legendarne Nojeve barke.

Istraživački tim sa planine Ararat, sačinjen od naučnika iz Turske i Sjedinjenih Američkih Država, još 2021. godine započeo je prikupljanje i analizu uzoraka sa ovog fascinantnog lokaliteta. Ti uzorci su zatim poslati na Tehnički univerzitet u Istanbulu, gde su naučnici ispitivali njihovu starost i sastav, prenosi rčki pravoslavni sajt vimaorthodoxias.gr. Poseban fokus stavljen je na tragove drevne ljudske aktivnosti, kao i na dokaze da je ovo područje nekada bilo prekriveno morskim vodama. Rezultati su izazvali pravu pometnju u naučnim krugovima jer podržavaju teoriju o velikom Potopu, opisanom u Bibliji.

Credit: Heinz-Dieter Falkenstein / imageBROKER / Profimedia
Crtež koji prikazuje biblijsku scenu Nojeve barke

Prvo, datiranje uzoraka ukazalo je na period između 3.500 i 5.000 godina, što se vremenski poklapa sa biblijskim izveštajem o Nojevoj barci i Potopu. Prema Svetom pismu, Nojeva barka je plovila na vodama Potopa oko 2.500. godine pre Hrista. Ova vremenska podudarnost nije slučajna i budi nadu da formacija Durupinar zaista može biti povezana sa tim događajem.

Drugi, još impresivniji nalaz bila je prisutnost materijala koji podsećaju na glinu i morske naslage. Otkriće tih morskih elemenata na toj nadmorskoj visini i u unutrašnjosti Turske snažno podupire teoriju da je ovo područje u dalekoj prošlosti bilo preplavljeno vodama, što se uklapa u biblijsku priču o globalnom Potopu. Ova činjenica otvara nova pitanja o prošlosti ovog regiona – da li je formacija Durupinar nekada bila deo velikog vodnog prostranstva?

Credit: Heinz-Dieter Falkenstein / imageBROKER / Profimedia
Crtež koji prikazuje biblijsku scenu Nojeve barke

Još jedan fascinantan detalj je što dimenzije formacije Durupinar zapanjujuće odgovaraju biblijskom opisu Nojeve barke. U Bibliji, barka je opisana kao brod dužine 300 lakata (oko 137 metara), širine 50 lakata (oko 23 metra) i visine 30 lakata (oko 14 metara). Neverovatna sličnost između dimenzija ove formacije i proporcija biblijske barke pruža dodatnu težinu teoriji da bi Durupinar mogao biti mesto gde je Nojeva barka pronašla svoj počinak.

Ova otkrića su ponovo rasplamsala interesovanje za potragu za Nojevom barkom. Iako naučna zajednica ostaje oprezna i zahteva dodatne dokaze pre nego što se donese konačan zaključak, ovi novi podaci donose svežinu u ovu drevnu potragu. Durupinar nastavlja da intrigira istraživače i vernike širom sveta, a potraga za otkrićem Nojeve barke ostaje jedna od najuzbudljivijih arheoloških i religijskih misija našeg vremena.