Islam 25.09.2024 | 12:00

"OSTAVILA SAM PORUKU RODITELJIMA DA IH NAPUŠTAM": Jelena Lović je iz pravoslavlja prešla u islam i sebi promenila ceo životni put

Autor: M.M.
"OSTAVILA SAM PORUKU RODITELJIMA DA IH NAPUŠTAM": Jelena Lović je iz pravoslavlja prešla u islam i sebi promenila ceo životni put
Printskrin Jelena Lović sada živi u Jordanu gde je osnovala porodicu

Unuka narodnog heroja, rođena u pravoslavnoj porodici, suočila se sa duhovnom prazninom koja ju je navela na drastičnu promenu vere. Odluka da napusti Srbiju i započne novi život u Jordanu oblikovala je njen dalji put.

Jelena Lović, unuka narodnog heroja Jezdimira Lovića, donela je pre dve decenije drastičnu odluku da iz pravoslavlja pređe na islam, što je značajno promenilo njen životni put. Nakon što je njena porodica, koja je poznata i poštovana u Sjenici, reagovala burno na njen izbor, Jelena je odlučila da napusti Srbiju i preseli se u Jordan, gde je započela novi život i osnovala porodicu.

Rođena i odrasla u tradicionalnoj pravoslavnoj porodici. Jelena je završila osnovnu i srednju školu u Sjenici, gde se i danas nalazi gimnazija koja nosi ime njenog dede. Njena unutrašnja borba počela je u mladosti, kada je osetila prazninu u duši, dok su njeni muslimanski prijatelji delovali srećnije i ispunjenije.

U jednom intervjuu za medije u Jordanu, Jelena je objasnila zašto se odlučila na ovako drastičan korak, koji joj je iz temelja promenio životni put.

Printskrin
Jelena Lović kaže da je zbog sreće koja joj je nedostajala prešla u islam

- Rođena sa i živela u normalnoj hrišćanskoj porodici kao i druge devojčice u to vreme. Moja porodica je poznata i poštovana u Sjenici, pa sam i ja to poštovanje uživala.  U gradu gde sam rođena i živela, 80 odsto stanovništva je bilo muslimanske veroispovesti, tako da sam imala dosta prijatelja muslimana, išli smo u osnovnu i srednju školu zajedno, posle i na studije i putevi su nam se potom razisli - počela je priču Jelena i objasnila da je upravo tokom fakulteta došlo do njenog preobraćanja. 

Po njenoj prići bila je veoma nesrećna.

- Sretali bismo se za vikende, kad smo dolazili kući iz mesta gde smo studirali, onda bismo sedeli zajedno i pričali, Onda sam jednog dana sela i pričala sa jednom prijateljicom i pitala je: "Šta se dešava u tvom srcu i tvojim mislila, šta te menja, šta te zaista menja. Imaš iste poteškoće i probleme kao ja, a opet si srećna. I to zaista srećna".

Kaže da je primetila da njena drugarica imala "krila", koja su njoj nedostajala. Imale su iste probleme, sa istim poteškoćama su se borile, ali su se drugačije sa njima nosile.

- Noge su mi teške, ne mogu da hodam i to samo zbog jednog problema, rekla sam joj tada. A ti nemaš šta da jedeš i opet si srećna. Kako možeš reći da će ti Bog dati i i da budeš srećna, kako će se to dogoditi. I tokom diskusije ona me pitala da li želim da budem takva, kao oni (muslimani p.a).

Kaže da joj je drugarica preporučila molitvu.

- Rekla mi je da se molim, rekla sam OK, kako da se molim, ja sam hrišćanka. Rekla mi je: "Možeš, samo probaj, lako je to uraditi".

Printskrin
Jelena Lović sada živi u Jordanu gde je osnovala porodicu

Upravo ove reči Jeleni su promenile ceo život.

- Zbog te sreće sam prihvatila islam. Čeznula sam tad za njom. Ostala sam na fakultetu posle toga, još dve i po godine, i to je bio najlepši period mog života. Imala sam džemat, sestre u islamu koje su me podržavale, pomagale smo se, zajedno radile... - kaže Jelena.

Tada nastaju problemi u porodici.

- Jedinu podršku u porodici imala sam od brata. Roditelji su saznali, negodovali, pravili mi probleme u društvu, Morala sam da ih napustim, i to mi je najteža odluka u životu. Ali, ovo je bio moj put i morala sam da nastavim. Sve sam napustila i ostavila poruku roditeljima da i njih napuštam.

- U to vreme moja najbolja drugarica bila je udata za Arapina u Jordanu i pozvali su da dođem i provedem neko vreme kod njih. Znala sam da sam sama i čim sam ušla u avion počela sam da plačem, jer napuštam zemlju u koj sam se rodila, roditelje... U to vreme Alah je dao da pored mene sedne jedan čovek na kojem se video islam, jedini od svih koji su putovali ka Damasku. Pitao me da li sam muslimanka, rekla sam da jesam, pitao je da li sam jedina, rekla sam ne znam, sigurno nas je više... Pitao me je zašto plačem, rekla sam da sam prešla na islam, da sve ostavljam, da ne znam gde idem ali da je Alah sa mnom - završila je Jelena svoju priču.