Katoličanstvo 19.05.2024 | 19:56

ODZVONILO PREVARAMA U MEĐUGORJU: Sveta stolica objavila nova pravila za regulisanje natprirodnih pojava

Izvor: Religija
ODZVONILO PREVARAMA U MEĐUGORJU: Sveta stolica objavila nova pravila za regulisanje natprirodnih pojava
Freepik

Vatikan je doneo odluku da razbije navodna ukazivanja Gospe. Nova pravila su uperena protiv mitomana, prevaranata i „verskog marketinga“.

Sveta Stolica je reagovala nakon brojnih lažnih slučajeva pa tako i kada je u pitanju pojavljivanje Gospe u Međugorju. Papa je morao da preseče, jer se u poslednje vreme, kako u Italiji tako i u brojnim drugim zemljama, pojavljuju slučajevi navodnih vizionara, uplakanih Bogorodica, suze Gospe pune krvi, priviđenja raznih vrsta često sposobnih da naruše lakovernost mnogih vernika.

U Dokumentu Dikastera za doktrinu vere, preciziorano je da se „natprirodnim neće više proglašavati ništa, osim u vanrednim slučajevima za koje odluči lično papa. Biskupi će, međutim, u dogovoru sa Crkvom u Rimu moći da daju zeleno svetlo za hodočašće „narodu božijem“. Tako Crkva neće više biti uključena u zvanično definisanje natprirodnih fenomena za koje može da bude potebno mnogo vremena da se detaljno prouče.

Tekst kardinala Viktora Manuela Fernandeza, prefekta Dikastera za Nauku vere, teologa od poverenja pape Franje i monsinjora Armanda Matea, sekretara istog Dekastera, stupio je na snagu 19. maja na veliki katolički praznik Duhovi. Tim činom stiglo se do ažuriranja procesa „navodnih natprirodnih fenomena“, a predviđeno je šest različitih poglavlja za razlikovanje „natprirodnih pojava“, od odobrenja do negativne presude.

Tanjug/AP
Papa Franja

Crkva će se ograničiti na odobravanje pobožnosti i hodočašća. Tako će se izbegavati „komplikovane situacije“, od ekonomske odbrane do zloupotrebe od sektaškog ponašanja pa do psihopatologije „koje izazivaju zabunu kod vernika“, obračunavajući se sa varalicama i podvalama u zaštiti vernika.

Vatikan je u poslednje vreme zabeležio kako u Italiji tako i u brojnim drugim zemljama da se pojavljuju slučajevi navodnih vizionara, uplakanih Bogorodica, uglavnom suze pune krvi, priviđenja raznih vrsta često sposobnih da naruše lakovernost mnogih vernika.

Pontifikat pape Franje je između ostalog ukazivao ne malu ozbiljnost čak i na poznatim događajim, a sa ogromnom pobožnom privlačnošću poput one u Međugorju, svojevremeno rečima

Gospa nije upravnik pošte koji svakodnevno šalje poruke.