Praznici i sveci 22.08.2024 | 05:00

DANAS JE PRAZNIK POSVEĆEN SVETOM APOSTOLU MATIJI: Kako je ovaj svetac čudesno postao nevidljiv kada su neprijatelji želeli da ga oslepe?

Autor: Saša Tošić
DANAS JE PRAZNIK POSVEĆEN SVETOM APOSTOLU MATIJI: Kako je ovaj svetac čudesno postao nevidljiv kada su neprijatelji želeli da ga oslepe?
Printscreen/YouTube

Život ovog hrabrog svedoka Hristove vere, ispunjen mučeništvom i ljubavlju prema Gospodu, danas služi kao inspiracija i podsećanje na snagu istinske pobožnosti.

Jedan od Dvanaest velikih apostola, čije je životno delo osvetljeno ljubavlju prema Hristu i nepokolebljivom verom u Njegovo učenje, Sveti apostol Matija, koji je rođen u Vitlejemu, iz plemena Judina, bio je učenik svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu, gde je prvi put susreo svetlost Hristove istine.

Sveti Matija nije bio tek svedok Hristovih dela, već i delatni učesnik u širenju Jevanđelja. U njemu je kucalo srce ispunjeno verom, a njegove reči i dela bili su oličenje božanskog poslanja koje je primio o Pedesetnici, kada je Duh Sveti sišao na apostole. Putovao je Judejom, Etiopijom, pa čak i Makedonijom, šireći reč Gospodnju i neustrašivo se suočavajući sa opasnostima i iskušenjima. Njegova vernost Hristu bila je tolika da je, kada su ga neprijatelji hteli oslepeti, postao nevidljiv za njihove zle namere, pokazujući tako kako sila vere prevazilazi okove sveta.

Printscreen/YouTube
Ikona Svetog apostola Matije

No, kao i mnogi drugi apostoli pre i posle njega, Matija je na kraju položio život za Hrista. Izveden pred prvosveštenika Anana, on je neustrašivo svedočio o svom Gospodu, znajući da ga čeka smrtna osuda. Njegovo mučeništvo, ubistvo kamenjem, a zatim odsecanje glave sekirom, nije bilo kraj, već početak večne radosti u Hristovom naručju.

Danas, dok vernici pale sveće i uzdižu molitve Svetom apostolu Matiji, oni se sećaju i njegovih reči, hrabrosti i nepokolebljive vere. Njegovo mučeništvo postaje izvor nadahnuća za svakoga ko se suočava s iskušenjima vere, podsećajući nas da je istinska radost pronađena ne u prolaznim ovozemaljskim stvarima, već u večnom životu s Gospodom.

Na ovaj praznik, neka nam Sveti Matija bude vodič kroz iskušenja i neka nas ojača u veri, kako bismo i mi, poput njega, ostali postojani u svojoj ljubavi prema Hristu.