Praznici i sveci 21.10.2024 | 05:00

ONE SU BILE GREŠNICE, ALI SU SE POKAJANJEM VINULE U CARSTVO NEBESKO: Obeležavamo Prepodobnu Pelagiju i Prepodobnu Taisu

Autor: M.M.
ONE SU BILE GREŠNICE, ALI SU SE POKAJANJEM VINULE U CARSTVO NEBESKO: Obeležavamo Prepodobnu Pelagiju i Prepodobnu Taisu
Printscreen Prepodobna Taisa

One i danas služe kao primer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na dve svetiteljke koje su živele raskalašnim i bludnim životom, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko.

One i danas služe kao primer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele - u pitanju su Prepodobna Pelagija i Prepodobna Taisa.

Prepodobna Pelagija

Printscreen
Prepodobna Pelagija

Rođena je kao neznaboška u Antiohiji, obdarena velikom lepotom. Pelagija je upotrebljavala svoju lepotu na duševnu propast i sebe i drugih. Na bludu se obogatila. Idući jednom pored crkve Svete mučenice Julijana, u kojoj je propovedao episkop Non, ona svrati u crkvu i kad je čula propoved o Strašnom Sudu i kazni grešnika, veoma se potresla i izmenila. Zgadila se same sebe, uplašila Boga, pokajala se i zamolila Nona da je krsti. Međutim, nije se zaodvoljila samo krštenjem. Osećajući pritisak mnogobrojnih grehova i grižu savesti, ona se reši na veliki podvig.

Svoje ogromno bogatstvo, koje je zaradila bludom, ostavila je siromašnim ljudima, i tajno je otišla u Jerusalim, gde se pod muškim imenom, kao monah Pelagije, zatvorila u jednu keliju na Jeleonskoj Gori, i tu je otpočela teški podvig posta, molitve i bdenja. Posle tri godine posetio ju je đakon Svetog Nona Jakov i zateče je još živu, ali kada je ponovo poseti posle nekoliko dana, našao ju je mrtvu. On ju je i sahranio.  Upokojila se oko 461. god. 

Prepodobna Taisa

Printscreen
Prepodobna Taisa

I ona je bila grešnica koja se pokajala. Kao i Sveta  Pelagija tako je i ona svoju mladost provela  u razuzdanom bludu. Na to ju je podstrekivala majka. Međutim, jedan od učenika Svetog Antonija Velikog, Pafnutije Sidonit, kada je video šta radi i kako živi, rešio je da je spase. Preobukao se Sveti Pafnutije u svetsko odelo, uzeo jedan zlatnik i otišao u grad da nađe Taisu- Čim je video Taisu dao joj je zlatnik. Ona, misleći da time želi da joj plati uslugu, odvede ga u svoju sobu. Tada ju je Pafnutije pozvao da se pokaje. .

"Duša i savest u Taisi probudiše se, i Taisa se obli suzama dubokog srdačnog pokajanja. Razdavši sve svoje imanje bednima ona se uputi u jedan devojački manastir, prema uputstvu sv. Pafnutija, i tu osta oko tri godine, zatvorena u jednu keliju, živeći samo o hlebu i vodi", piše u njenim žitijama.

Pred smrt ju je posetio Sveti Pafnutije i izveo je, preko njene volje, iz kelije.

"Ona se uskoro razboli i posle kratkog bolovanja predade svoju očišćenu i osvećenu dušu Bogu. Sv. Pavle Preprosti, drugi učenik sv. Antonija, u viziji vide u raju prekrasnu obitelj, ugotovanu od Boga sv. Taisi pokajnici", istaknuto je. Upokojila se 340. god.

Sveta mučenica Pelagija Devica

Poticala je iz poznate porodice iz Antiohije. U vreme cara Numerijana Antiohijski načelnik je poslao vojnike, da je dovedu na sud, kao tada razglašenu hrišćanku. Vojnici su opkolili njenu kuću i pozvali je da izađe.  Ona im se javila, ali kad je čula da su došli da je vode kod sudije, veselo ih je zamolila da je pričekaju da se obuče.  i

Međutim, popela je se na krov kuće, i dugo sa rukama uzdignutim prema nebu, molila je Boga da je uzme "i da ne dopusti da se oskvrni njena devstvena čistota".

Bog je uslišio njene molitve tako da je mrtva pala pred vojnike.

"Smrt njena, piše sv. Zlatoust, bila je sredstvom ne prirodnog pada nego zapovesti Božje“, pa produžuje: „i tako, ovo devstveno i od svakog zlata čistije telo ležalo je na zemlji: angeli su ga okružavali, arhangeli poštovali, sam Hristos bio je kod njega.“

Duhovna riznica 08:00 | 16.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ne, uvek revnuj za pravednost, ali pri svoj svojoj pravednosti smatraj sebe nepotrebnim slugom..."

Sveti Teofan nas upozorava da oni koji se smatraju pravednicima mogu lako skliznuti u osuđivanje, umesto da prepoznaju sopstvene slabosti. Pravi pravednik je onaj koji, svesno osećajući svoju grešnost, ne žudi za kaznom drugih, već se fokusira na vlastiti put ka pomirenju. U njegovoj poruci leži poziv na introspekciju: pre nego što sudimo drugima, trebalo bi da se osvrnemo na svoje grehe. Samo kada prepoznamo svoju potrebu za oproštajem, možemo zaista oprostiti drugima. Na taj način, oproštaj postaje ne samo dužnost, već i izraz ljubavi i razumevanja.