Mrsni recepti 10.06.2024 | 07:05

KROMPIR ČORBA SA SLANINOM I SIROM: Tradicionalni recept koji krepi telo i dušu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KROMPIR ČORBA SA SLANINOM I SIROM: Tradicionalni recept koji krepi telo i dušu
freepik

Staro, pomalo zaboravljeno jelo koje potiče iz planinskih predela Zapadne Srbije, okrepljuje organizam posle težih fizičkih poslova, a svojim mirisom i ukusom budi duh prošlosi i bezbrižnih vremena.

Sastojci:

6 kriški slanine

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

3 kašike brašna

4 šolje pilećeg bujona

1½ šolja mleka

½ šolje pavlake

1,4 kg krompira

1½ kašičica soli

¼ kašičice mlevenog crnog bibera

⅓ šolje kisele pavlake

1 šolja rendanog sira

Za dekoraciju:

seckani mladi luk

komadići slanine

kisela pavlaka

Freepik
Hrskava slanina ovom tradicionalnom jelu daje posebnu draž

Priprema:

Dodajte slaninu u veliki lonac ili šerpu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Sklonite slaninu na tanjir obložen papirom za pečenje i ostavite je sa strane. Ostavite masnoću od slanine u loncu, pa dodajte seckani luk i pržite dok ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još 30 sekundi. Umešajte brašno i ostavite ga da se prži oko 2-3 minuta, pa sipajte pileći bujon, mleko i pavlaku. Dodajte krompir iseckan na kockice, so i biber. Kuvajte, povremeno mešajući, dok krompir ne omekša. Isključite ringlu i štapnim mikserom izmiksate čorbu dok ne postane glatka, ali neka ostanu komadići krompira. Dodajte preostale sastojke, i dalje držite isključenu ringlu, umešajte kiselu pavlaku i rendani sir. Sipajte u činije, pa u svaku po vrhu dodajte malo pavlake i komadiće hrskave slanine. Poslužite toplo sa dodacima po izboru.