Oduševite svoje goste ovim specijalitetom bogate arome crnog vina, začina i sočne patke koji se savršeno slažu sa voćem i hrskavim orašastim plodovima.
Sastojci:
350 ml suvog crnog vina
2 kašike granuliranog šećera
1 lovorov list
1 grančica timijana, plus 2 kašike seckanih listova timijana
1/2 kašičice bibera u zrnu
1 kašičica aleve paprike
morska so, po ukusu
12 suvih smokava
1 patka
mleveni crni biber, po ukusu
450 g kobasice
2 šolje kuvanog integralnog pirinča
100 g tostiranih lešnika
1/2 šolje seckanog peršunovog lista
Freepik
Punjenu patku možete dekorisati grančicama ruzmarina i bobičastim većem
Priprema:
U maloj šerpi na srednje jakoj vatri pomešajte vino, šećer, lovorov list, grančicu timijana, biber u zrnu, alevu papriku i prstohvat soli. Pustite da provri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa vatre, dodajte smokve i poklopite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider preko noći. Nekoliko sati pre večere, zagrejte rernu na 190 stepeni. Osušite patku papirnim ubrusima, pa je stavite je na dasku za sečenje, začinite iznutra i spolja solju i biberom. Ocedite smokve, zatim iz isecite na četvrtine po dužini. U činiji pomešajte smokve, iseckanu kobasicu, kuvani integralni pirinač, grubo iseckane lešnike, seckani timijan i peršun. Stavite nadev u patku i zavežite na nekoliko mesta kuhinjskim kanapom. Vrhom oštrog noža lagano zarežite kožu patke da biste olakšali oslobađanje masti. Stavite patku na rešetku i pecite je oko 60 do 90 minuta, polivajući je sosom koji ispusti, 3 ili 4 puta. Izvadite patku iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta. Uklonite konopac i poslužite odmah.
Ajeti iz sure Et-Tegabun upozoravaju da imetak i porodica nisu samo dar, već i odgovornost pred Bogom, te da se prava vrednost čoveka meri spremnošću na darežljivost, strahopoštovanje i poverenje u Božiju pravdu.
Svetejši u Al-Magtasu prima dar koji će zlatnim slovima ostati upisan u istoriji SPC, istovremeno jačajući međureligijski dijalog i očuvanje svetih hrišćanskih tragova.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Otkrijte korak po korak kako da pripremite starinsku poslasticu koja je krasila praznične trpeze i krsne slave – mekana piškota, bogati krem i karamel šne od belanaca čine svaki zalogaj posebnim.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.
Ova aromatična manastirska čorba od rečne ribe vodi vas kroz vekovne običaje i otkriva kako pripremiti jelo koje čuva duh posta i posne slavske trpeze.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Parohije od Teksasa do Njujorka beleže stotine novih vernika koji se pripremaju za krštenje, dok arhijerej Antiohijske patrijaršije ističe da iza brojki stoji dug i zahtevan put istinskog obraćenja, a ne prolazni trend.