Mrsni recepti 10.06.2024 | 20:22

PATKA PUNJENA SMOKVAMA I LEŠNIKOM: Gurmanski recept koji će očarati svačije nepce

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PATKA PUNJENA SMOKVAMA I LEŠNIKOM: Gurmanski recept koji će  očarati svačije nepce
freepik

Oduševite svoje goste ovim specijalitetom bogate arome crnog vina, začina i sočne patke koji se savršeno slažu sa voćem i hrskavim orašastim plodovima.

Sastojci:

350 ml suvog crnog vina

2 kašike granuliranog šećera

1 lovorov list

1 grančica timijana, plus 2 kašike seckanih listova timijana

1/2 kašičice bibera u zrnu

1 kašičica aleve paprike

morska so, po ukusu

12 suvih smokava

1 patka

mleveni crni biber, po ukusu

450 g kobasice

2 šolje kuvanog integralnog pirinča

100 g tostiranih lešnika

1/2 šolje seckanog peršunovog lista

Freepik
Punjenu patku možete dekorisati grančicama ruzmarina i bobičastim većem

Priprema:

U maloj šerpi na srednje jakoj vatri pomešajte vino, šećer, lovorov list, grančicu timijana, biber u zrnu, alevu papriku i prstohvat soli. Pustite da provri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa vatre, dodajte smokve i poklopite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider preko noći. Nekoliko sati pre večere, zagrejte rernu na 190 stepeni. Osušite patku papirnim ubrusima, pa je stavite je na dasku za sečenje, začinite iznutra i spolja solju i biberom. Ocedite smokve, zatim iz isecite na četvrtine po dužini. U činiji pomešajte smokve, iseckanu kobasicu, kuvani integralni pirinač, grubo iseckane lešnike, seckani timijan i peršun. Stavite nadev u patku i zavežite na nekoliko mesta kuhinjskim kanapom. Vrhom oštrog noža lagano zarežite kožu patke da biste olakšali oslobađanje masti. Stavite patku na rešetku i pecite je oko 60 do 90 minuta, polivajući je sosom koji ispusti, 3 ili 4 puta. Izvadite patku iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta. Uklonite konopac i poslužite odmah.