ZAŠTO NEKI LJUDI DOBIJAJU ONO ŠTO DRUGI NIKADA NE VIDE: Evo kako iskrena predanost može otvoriti vrata nevidljivih blagoslova
Ajeti sure Az-Zumar otkrivaju kako vera i doslednost u dobrim postupcima vode ka unutrašnjem miru i večnoj nagradi.
Oduševite svoje goste ovim specijalitetom bogate arome crnog vina, začina i sočne patke koji se savršeno slažu sa voćem i hrskavim orašastim plodovima.
Sastojci:
350 ml suvog crnog vina
2 kašike granuliranog šećera
1 lovorov list
1 grančica timijana, plus 2 kašike seckanih listova timijana
1/2 kašičice bibera u zrnu
1 kašičica aleve paprike
morska so, po ukusu
12 suvih smokava
1 patka
mleveni crni biber, po ukusu
450 g kobasice
2 šolje kuvanog integralnog pirinča
100 g tostiranih lešnika
1/2 šolje seckanog peršunovog lista
Priprema:
U maloj šerpi na srednje jakoj vatri pomešajte vino, šećer, lovorov list, grančicu timijana, biber u zrnu, alevu papriku i prstohvat soli. Pustite da provri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa vatre, dodajte smokve i poklopite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider preko noći. Nekoliko sati pre večere, zagrejte rernu na 190 stepeni. Osušite patku papirnim ubrusima, pa je stavite je na dasku za sečenje, začinite iznutra i spolja solju i biberom. Ocedite smokve, zatim iz isecite na četvrtine po dužini. U činiji pomešajte smokve, iseckanu kobasicu, kuvani integralni pirinač, grubo iseckane lešnike, seckani timijan i peršun. Stavite nadev u patku i zavežite na nekoliko mesta kuhinjskim kanapom. Vrhom oštrog noža lagano zarežite kožu patke da biste olakšali oslobađanje masti. Stavite patku na rešetku i pecite je oko 60 do 90 minuta, polivajući je sosom koji ispusti, 3 ili 4 puta. Izvadite patku iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta. Uklonite konopac i poslužite odmah.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrivamo recept za beogradsku kapamu, kakvu su naše bake spremale za slave i praznike, kada su kuće mirisale na ljubav, a svaki zalogaj bio blagoslov.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
Otkrijte autentični recept iz 1393, rolovane šljive punjene kozjim sirom i obavijene dimljenom slaninom, spoj tradicije i neodoljivog ukusa.
Od domaćeg sira do pažljivo zatvorenog testa – recept koji se prenosi s kolena na koleno i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Od zapečenog kukuruznog brašna do slojeva suhog mesa i kajmaka – naučite kako pripremiti ovo hranljivo jelo balkanske tradicije koje vekovima spaja ukuse i običaje naših predaka.
Nedavni primer iz Amerike pokreće pitanje koje mnogi vernici smatraju nemogućim: kako ostati veran Hristovom učenju i Svetim kanonima u vremenu duhovne dekadencije i relativizacije vere?
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Arhijerejska liturgija, beseda mitropolita Irineja i jubilej hrama od 250 godina okupili vernike, hor i predstavnike vlasti u Ratkovu.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
Zvanično hvaljena kao "istorijski trenutak jedinstva", poseta poglavara Rimokatoličke crkve izaziva zabrinutost teologa i klirika – da li se radi o dijalogu ili političko-verskoj igri?
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
U toploj i bratskoj atmosferi, poglavar Srpske pravoslavne crkve primio je visokog gosta iz Ruske pravoslavne crkve, a razgovor je protekao u znaku zajedničke molitve, sabornosti i neraskidivih duhovnih veza dva pravoslavna naroda.