Posni recepti 11.06.2024 | 09:07

MANASTIRSKA JOTA: Jednostavan i ukusan tradicionalni obrok koji prija i nepcu i duši

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKA JOTA: Jednostavan i ukusan tradicionalni obrok koji prija i nepcu i duši
https://www.freepik.com/

Autentično jelo koje je često na meniju monaha i monahinja, kombinuje pasulj, krompir i kiseli kupus sa bogatim aromama paradajza i belog luka, pružajući toplinu i utehu svakim zalogajem.

Sastojci:

100 g pasulja

250 g kiselog kupusa

250 g krompira

100 g paradajza

50 ml paradajz pirea

1 glavica crnog luka

50 g brašna

50 g belog luka

so, biber

Freepik
Manastirska jota često je na meniju monahinjai monaha

Priprema:

U jednoj šerpi skuvajte krompir isečen na kocke, u drugoj krupne parčiće kiselog kupusa, a u trećoj pasulj koji ste prethodno ostavili u vodi preko noći. Prodinstajte luk na vodi dok ne dobije staklastu boju, dodajte sitno isečen paradajz, pa dinstajte još malo, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva. U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir, pasulj i kupus. Na kraju umešajte i pasirana čena belog luka i paradajz pire. Začinite ovo posno jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.