Posni recepti 21.03.2025 | 21:38

STARINSKI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Sutra bi svaka kuća trebalo da ih ima, a evo ko ih sprema i šta se sa njima radi

Autor: M.M.
STARINSKI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Sutra bi svaka kuća trebalo da ih ima, a evo ko ih sprema i šta se sa njima radi
Shutterstock/slavabas Spremanje mladenčića

Mladenčiće bi obavezno trebalo premazati medom.

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Svetih 40 mučenika sevastijskih postradalih za veru Hristovu 320. godine.

Sutra se, prema crkvenim običajima, prave mali posni kolačići, mladenčići. 

Svaka kuća, bilo da ima mlade u kući ili nema, treba za sutra da pripremi 40  mladenčića, posnih kolačića koje bi obavezno trebalo premazati medom.

Sprema ih domaćica ujutru i to bi trebalo ukućani da jedu ceo dan.

Mi vam danas dajemo starinski recept naših baka za pravljenje mladenčića.

Sastojci:

- 700 g brašna
- 500 ml vode
- 40 g svežeg kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- 1 limun (sok i kora)
- med za premazivanje

Shutterstock/slavabas
Testo za mladenčiće

 

Priprema

U šerpicu se stavi100 mililitara vode i stavi se na ringlu da se zagreje. Kad se voda smlači, skida se sa ringle pa se u šerpicu stavlja izmrvljena kocka svežeg kvasca, kašika šećera i kašika brašna. Sve se razmuti i ostavi pet minuta da se kvasac aktivira.

Kad kvasac počne da peni, stavlja se u veliku vanglu, dodaje se u njega preostalo brašno i šećer, ulje, kao i sok od limuna. Za lepši ukus izrenda se i korica limuna, pa se zamesi testo i ostavi da odstoji sat vremena.

Posle sat vremena testo se razvija pomoću oklagije na debljinu prsta, pa rakijskom čašicom vade se kolači i peku na 180 stepeni dok ne porumene. 

Vruće kolačiće, kad se izvade iz rerne, trebalo bi premazati medom.