Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Svetih 40 mučenika sevastijskih postradalih za veru Hristovu 320. godine.
Sutra se, prema crkvenim običajima, prave mali posni kolačići, mladenčići.
Svaka kuća, bilo da ima mlade u kući ili nema, treba za sutra da pripremi 40 mladenčića, posnih kolačića koje bi obavezno trebalo premazati medom.
Sprema ih domaćica ujutru i to bi trebalo ukućani da jedu ceo dan.
Mi vam danas dajemo starinski recept naših baka za pravljenje mladenčića.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 ml vode
- 40 g svežeg kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- 1 limun (sok i kora)
- med za premazivanje
Shutterstock/slavabas
Testo za mladenčiće
Priprema
U šerpicu se stavi100 mililitara vode i stavi se na ringlu da se zagreje. Kad se voda smlači, skida se sa ringle pa se u šerpicu stavlja izmrvljena kocka svežeg kvasca, kašika šećera i kašika brašna. Sve se razmuti i ostavi pet minuta da se kvasac aktivira.
Kad kvasac počne da peni, stavlja se u veliku vanglu, dodaje se u njega preostalo brašno i šećer, ulje, kao i sok od limuna. Za lepši ukus izrenda se i korica limuna, pa se zamesi testo i ostavi da odstoji sat vremena.
Posle sat vremena testo se razvija pomoću oklagije na debljinu prsta, pa rakijskom čašicom vade se kolači i peku na 180 stepeni dok ne porumene.
Vruće kolačiće, kad se izvade iz rerne, trebalo bi premazati medom.
U pravoslavnom hrišćanstvu postoji duboko ukorenjeno učenje o ljubavi, saosećanju i poštovanju dostojanstva svakog čoveka, jer je svaki čovek stvoren po liku Božjem.
Jedan od najvećih duhovnika Pravoslavlja u treću subotu Velikog posta govori o tome kome je Hristos zaista došao i kako se Božija sila otkriva u ljudskoj nemoći.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve služio je Akatist Presvetoj Bogorodici, uzneo molitve za spokoj duša nastradalih i za isceljenje povređenih u nesreći koja je potresla ceo region.
U svetogorskim manastirima časovnici postoje, ali ne diktiraju život. Podvižnici žive po vizantijskom računanju vremena, gde je 12 časova onda kada počinje zalazak sunca.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve služio je Akatist Presvetoj Bogorodici, uzneo molitve za spokoj duša nastradalih i za isceljenje povređenih u nesreći koja je potresla ceo region.
U svetogorskim manastirima časovnici postoje, ali ne diktiraju život. Podvižnici žive po vizantijskom računanju vremena, gde je 12 časova onda kada počinje zalazak sunca.
Starešina hrama hrama Svete Trojice je detaljno opisao dan kada je, po pozivu prijatelja, otišao u kuću čoveka koji je tvrdio da predmeti mirotoče onda kada počne da poje crkvene pesme.
Starešina hrama hrama Svete Trojice je detaljno opisao dan kada je, po pozivu prijatelja, otišao u kuću čoveka koji je tvrdio da predmeti mirotoče onda kada počne da poje crkvene pesme.
Poziv na rušenje saborne crkve u Prištini izazvao je duboku zabrinutost među Srbima i svim onima koji veruju u očuvanje kulturnog nasleđa, dok Eparhija raško-prizrenska oštro osuđuje ovaj ekstremistički čin.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!