U Svečanoj sali Central Hall MTS Dvorane danas je održana promocija dokumentarnog serijala "Monaški kuvar“, autentičnog dela u produkciji "Novosti“, koji na jedinstven način spaja duhovnost, tradiciju i čoveka.
Serijal će se od 21. septembra emitovati na televiziji Newsmax Balkans, nedeljom od 9 časova ujutru.
Publika je imala priliku da među prvima pogleda epizodu "Simeon i Ana“, posvećenu nesvakidašnjoj životnoj priči supružnika koji su, nakon 65 godina zajedničkog života, odlučili da se zamonaše. Njihova odluka, zabeležena kamerom "Novosti“, svedoči o neprolaznoj veri, predanosti i ljubavi koja traje i u večnosti.
Reditelj serijala Miljan Gogić istakao je da "Monaški kuvar“ nije priča o kuvanju u uobičajenom smislu, već o duhovnoj trpezi na koju smo svi pozvani.
- Ovaj jedinstveni serijal govori o tipiku pojedinih svetinja, njihovoj ekonomiji i svakodnevici, ali i o duhovnom kuvanju koje nadilazi mere sastojaka - rekao je Gogić.
Petar Jončić iz redakcije dokumentarnog programa Newsmax Balkans naglasio je da će serijal pronaći svoju publiku upravo zbog jednostavnosti i neposrednosti.
- Televizija je odigrala veliku ulogu u promociji pravoslavlja, vere i duhovnosti, a “Monaški kuvar” je nastavak tog puta. Likovi igumana, vladika i iskušenika prikazani u ovom serijalu postaju nam bliski i podstiču nas da razmišljamo o sopstvenom životu - rekao je Jončić.
Serijal „Monaški kuvar“ donosi ekskluzivne kadrove i razgovore iz manastira u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, otkrivajući priče do kojih publika retko može da dođe. Posebnost projekta ogleda se u pristupima svetinjama koje su često zatvorene za kamere i u autentičnim svedočanstvima o duhovnosti i svakodnevnom životu monaha.
Saradnja „Novosti“ i televizije Newsmax Balkans potvrđuje misiju oba medija – da kroz kvalitetan sadržaj čuvaju, beleže i prenose ono što čini identitet jednog naroda: veru, kulturu i običaje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U Srpskom kuvaru jeromonaha Jerotija Draganovića iz 1855. sačuvan je dragoceni zapis o jednostavnom, a raskošnom kolaču posta, koji spaja molitvu, duhovnost i toplinu domaće trpeze.
Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti.
Otkrijte kako su naši preci pravili majonez bez aditiva i pojačivača ukusa, prema receptu monaha iz Manastira Krušedol.