Aktuelno iz SPC 16.06.2024 | 19:26

DUHOVNA SVETLOST NA TOPČIDERU: Uz sasluženje dvojice episkopa, patrijarh Porfirije služio liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA SVETLOST NA TOPČIDERU: Uz sasluženje dvojice episkopa, patrijarh Porfirije služio liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla
SPC

Ovaj veličanstveni događaj u Nedelji svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, ispunjen duhovnim značenjem i molitvenom atmosferom, okupio je mnoge verne, koji su došli da se napoje duhovnim nadahnućem.

Patrijarh Porfirije načalstvovao je svetom liturgijom u hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru, obeležavajući Nedelju svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora. Sasluživali su episkopi dalmatinski Nikodim i zapadnoevropski Justin, kao i jereji Vladimir Marković i Bogoljub Ostojić; protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić, te đakon Nenad Idrizović. Zajedničkim snagama, stvorili su prelepu liturgijsku harmoniju, usmeravajući srca i duše okupljenih.

SPC
Vladika zapadnoevropski Justin

Nakon liturgije, vladika Justin je u svojoj besedi nadahnuto govorio o suštini vere i molitve.

Svojim vaznesenjem Gospod nam otvara prostor slobode da u njega poverujemo. Svi mi često čujemo i govorimo: “Je li veruješ u Boga?”. “Verujem, kako ne verujem”. Preko devedeset posto Srba veruje u Boga, ali kada pogledaš koliko je ta vera delatna, koliko je ta vera živa, onda je tu, nažalost, procenat znatno manji - započeo je svoju besedu vladika Justin, pozivajući prisutne da razmisle o dubini i snazi svoje vere.

SPC
Vladika dalmatinski Nikodim

On je dalje istakao šta je to što je potrebno da bismo zaista živeli svoju veru:

Potrebna je molitva pre svega. Molitva je naša duhovna energija, naš pokretač, naše nadahnuće, naše upoznavanje, razgovor i druženje sa Bogom - rekao je vladika Justin, naglašavajući značaj molitve kao osnovne duhovne prakse svakog hrišćanina.

SPC
Sveta tajna pričešpća u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Liturgija na Topčideru, obeležena prisustvom patrijarha Porfirija i mnogih drugih duhovnika, bila je pravi izvor duhovne radosti i podsećanje na značaj molitve i delatne vere u svakodnevnom životu. Posle liturgije i pričešća, vernici su se vratili svojim domovima ispunjeni blagodatima i nadom, svesni da je molitva ključ ka istinskom upoznavanju i zajedništvu sa Bogom.