Aktuelno iz SPC 10.08.2024 | 19:55

MLADOST I VERA SRPSKOG RODA: Patrijarh Porfirije ugostio 320 mladih sportista u Hramu Svetog Save

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
MLADOST I VERA SRPSKOG RODA: Patrijarh Porfirije ugostio 320 mladih sportista u Hramu Svetog Save
Foto: SPC

Mališani iz 17 zemalja sveta, učesnici kampa „Srbija te zove“, sabrali su se u Hramu Svetog Save, gde ih je patrijarh Porfirije blagoslovio, podsećajući ih na važnost vere i molitve u svakodnevnom životu i pozvao ih da budu ponosni na svoje korene, dok sa poštovanjem gledaju na druge.

U veličanstvenom hramu Svetog Save na Vračaru, srce srpskog naroda zatreperilo je snagom mladosti i vere. Patrijarh srpski Porfirije ugostio je više od tri stotine talentovanih mladih sportista, učesnika kampa „Srbija te zove“, na mestu gde se susreću duhovnost, tradicija i identitet.

Patrijarh Porfirije je istakao da je ispunjen blagoslovom i radošću što su mladi iz sedamnaest zemalja sveta izabrali da se okupe u Hramu Svetog Save, nazvavši ga jednim od najlepših hramova na svetu. Govorio je o važnosti molitve u svakodnevnom životu, naglašavajući da svaki posao treba da započne i završi molitvom, pretvarajući time svaki naš napor u bogosluženje.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije sa učesnicima kampa "Srbija te zove"
 

- Kada tako postavimo stvari, onda ćemo činiti najbolje što možemo, a Bog će dati da rezultat, plod i ishod onoga što činimo uvek bude nama na radost i na duhovnu korist - istakao je Patrijarh.

Naglašavajući neraskidivu vezu između duhovnog i fizičkog zdravlja, Patrijarh Porfirije je podsetio mlade sportiste na izreku rimskog pesnika Juvenala: „Molite se da u zdravom telu bude zdrav duh.“ Ova mudrost, prema rečima Patrijarha, nas uči da suštinsko zdravlje, kako fizičko tako i duhovno, dolazi kroz blagodati Duha Svetog, koje su prisutne tamo gde ima molitve.

Foto: SPC
Patrijarh srpski Porfirije

Govoreći o svojoj misiji kao poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarh je podelio svoja iskustva sa mnogobrojnih putovanja širom sveta, naglašavajući važnost očuvanja vere i identiteta gde god Srbi živeli.

- Važno je da znate ko ste i šta ste, da budete ponosni na svoje poreklo, ali i da s poštovanjem gledate na one koji su drugačiji“, poručio je Patrijarh, podsećajući mlade da srpski narod pripada porodici kulturnih i civilizovanih naroda.

Foto: SPC
Učesnici kampa "Srbija te zove" celivaju ikonu Svetog Save

Sportski kamp „Srbija te zove“, u organizaciji udruženja „Sportstars“, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva sporta Republike Srbije i Uprave za dijasporu Republike Srbije, okupio je od 1. do 11. avgusta 320 mladih sportista. Pod mentorstvom istaknutih sportista poput Bogdana Obradovića, Milana Gurovića, Željka Tanaskovića i Nenada Peruničića, mladi su imali priliku da treniraju, ali i da uče o značaju očuvanja srpske tradicije i identiteta.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije sa učesnicima kampa "Srbija te zove"

Patrijarh Porfirije je na kraju poručio mladima da se uvek vraćaju svojim korenima, uzdajući se u Boga, i trudeći se da budu istinski, ispunjeni ljudi.

- Neka vas Gospod čuva i neka vam da zdravlja, radosti i ljubavi, kako vama tako i svim vašim najbližim. Živeli - istakao je u zaključku patrijarh.