Aktuelno iz SPC 17.09.2024 | 13:47

VELIKA DUHOVNA SVEČANOST: Manastir Svetog Nikolaja Žičkog obeležio 20 godina od osvećenja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VELIKA DUHOVNA SVEČANOST: Manastir Svetog Nikolaja Žičkog obeležio 20 godina od osvećenja
SPC/Eparhija šabačka

Uz prisustvo arhijereja, monaha i vernog naroda, proslava je ispunjena molitvom, pesmom i podsećanjem na duhovnu zaostavštinu blaženopočivšeg episkopa Lavrentija.

Na praznik Sabora srpskih svetitelja, manastir Svetog Nikolaja Žičkog u Soko Gradu obeležio je dve decenije od svog osvećenja. Ova svetinja, koja stoji kao zadužbina blaženopočivšeg episkopa šabačkog Lavrentija, postala je središte duhovnog života, okupljajući verni narod u molitvenoj ljubavi i zajedništvu. Proslava ovog značajnog jubileja okupila je arhipastire, sveštenstvo, monaštvo i verni narod, svedočeći o neugasivom plamenu vere i ljubavi prema svetitelju Nikolaju.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijsko-novozelandski Petar iz Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije – Makedonske Pravoslavne Crkve, uz sasluženje mitropolita zvorničko-tuzlanskog Fotija i episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, kao i domaćina, episkopa šabačkog Jeroteja. Liturgijsko sabranje bilo je obasjano duhovnom radošću prisutnih, među kojima su bili i mati Glikerija, igumanija manastira Ćelije, kao i mnogi ktitori i vernici šabačke eparhije.

SPC/Eparhija šabačka
Mati Glikerija sa sestrinstvom Ćelija

Mitropolit Fotije je u svojoj evharistijskoj besedi podsetio na uzvišenost i odgovornost hrišćanskog poziva, naglasivši da smo svi pozvani da hodimo putem svetitelja, a posebno je istakao primer svetog Nikolaja, koji je svoj život posvetio služenju Bogu i narodu.

Episkop Jerotej, domaćin proslave, izrazio je duboku zahvalnost svim prisutnima:
- Zahvaljujem svima vama koji ste se ovde danas sabrali da se pomolimo Bogu i njegovom ugodniku Svetom Nikolaju. Blagodarim pre svega Visokopreosvećenom mitropolitu Petru, koji je došao iz bratske Makedonije, iz Bitolja, gde je predavao Sveti Nikolaj Srpski. Hvala i mitropolitu Fotiju, preosvećenom Heruvimu, ocu Georgiju i sestrama iz Ćelija sa mati Glikerijom, koja nam svojim trudom pokazuje kako treba služiti Gospodu.

SPC/Eparhija šabačka
Arhiepiskopi na obeležavanju 20 godina od osvećenja Manastira Svetog NIkolaja Žičkog

Mitropolit Petar, u svom obraćanju, izrazio je radost zbog zajedničkog sabranja i podsetio na istorijski trenutak za Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju – Makedonsku pravoslavnu crkvu, dobivši tomos o autokefalnosti od Srpske pravoslavne crkve, čime se obnavlja drevno jedinstvo crkava u duhu bratske ljubavi.

Nakon liturgije, u manastirskom konaku „Patrijarh Pavle“, održana je svečana akademija posvećena dvadesetogodišnjem jubileju manastira. Prikazan je dokumentarni film o uzrastanju ove svetinje, nastao trudom i ljubavlju episkopa Lavrentija. Dečji hor „Sveti Jovan Bogoslov“ iz Šapca uveličao je akademiju izvedbom pesama vladike Nikolaja, pod dirigentskom palicom profesorke Mirjane Pantelić, podsećajući sve prisutne na neprolaznu snagu molitve i pesme u životu crkve.

SPC/Eparhija šabačka
Vladika Fotije

Ova svečanost nije samo podsećanje na dve decenije duhovne obnove, već i poziv na buduće nadahnuće, da nastavimo živeti po uzoru na svetitelje, služeći Bogu svim srcem i snagom, kao što je to činio blaženopočivši vladika Lavrentije, ostavljajući za sobom svetlu baštinu vere i ljubavi.