Aktuelno iz SPC 02.10.2024 | 11:08

PLAČE KAO KIŠA, ALI I U TOME VIDI VOLJU BOŽJU! Pogledajte teške suze oca Ljube Rankovića koji je u toku emisiju saznao da mu je umrla majka! (VIDEO)

Autor: M.M.
PLAČE KAO KIŠA, ALI I U TOME VIDI VOLJU BOŽJU! Pogledajte teške suze oca Ljube Rankovića koji je u toku emisiju saznao da mu je umrla majka! (VIDEO)
Printscreen/Youtube/Dok anđeli spavaju Otac Ljubomir Ranković plače za majkom

Sada, dok mi ovde sedimo, već je u naručju onoga koji je ceo svoj život posvetio Kosovu, patrijarh Pavle je sada sa svojom Pećankom. Sa jedne strane tuga što je otišla majka, sa druge strane, kao što uvek biva, krsno vaskrsna radost, pričao je otac Ljuba gušeći se u suzama.

U životu svog čoveka majka je najznačajnija fifgura. Majka je ovaploćenje Bogorodice, pa je otud bila i jeste simbol rađanja, tuge, žrtvovanja, topline i prenošenja života sa jedne na drugu generaciju, pa se otud kaže da je hrišćanstvo religija ljubavi, a majka, kao i ona, simbol rađanja i života i priča da od nje sve počinje. Jer kao što je pisao Sveti Nikolaj Velimirović "Majka je biće najsličnije Bogu"!

Smrt majke, ma u kakvim odnosima da ste bili jedno je od najtežih iskustava koje čovek može preživeti, ali da se uz jaku veru i ona može lakše podneti svedoči i primer oca Ljubomira Rankovića, koji je pre nekoliko dana rasplakao sve, kada je neposredno pre snimanja emisije saznao da mu je umrla majka Olivera.

Nije otac Ljubomir hteo da odlaže snimanje emisije, već je uz čvrstu veru u Boga, odlučio da se život nastavi, jer kako je rekao "smrti nema". Snimak možete pogledati na ovom linku.

printskrin youtube
Otac Ljubomir Ranković plače za majkom

- Na početku, samo što si uzustila da kreneš sa emisijom, zazvonio je telefon i dobili smo vest da je je Pećanka, moja majka Olivera promenila svet - počeo je otac Ljuba dok su mu se suze slivale niz lice, ali je, ipak, nastavio:

- I korstim priliku da samo dve reči saučešća kažem: "Hristos Vaskrese. I Vaistinu Vaskre". I to mora postatiti i biti jedina reč, jedinstvena, saučešća. Sva ostala su zveket prazni metala, zvona,  šum vetra... Dve reči koje osmišljavaju sve su "Hristos Vaskrese i Vaistinu Vaskrse". Hristos Vaskrse, sestra naša i majko Olivera - pričao je otac Ljuba dok je brisao suze, ali nošen čvrstom verom, nije posustajao:

- Sada, dok mi ovde sedimo, već je u naručju onoga koji je ceo svoj život posvetio Kosovu, patrijarh Pavle je sada sa svojom Pećankom. Sa jedne strane tuga što je otišla majka, sa druge strane, kao što uvek biva, krsno vaskrsna radost. Znam šta je ta bol za ocem i majkom, još dublji bol znam šta je za detetom, ali ove dve reči "Hristos Vaskrese. I Vaistinu Vaskre", mogu da leče sve. Nema smrti. Bog je rekao: "Ja sam Bog živih", u Bogu su svi živi i nema smrti - pričao je otac Ljuba gušeći se u suzama.

Inače, otac Ljuba je uvek isticao značaj poštovanja roditelja u hrišćanstvu ističući da upravo onima koji to ne čine,  bog računa najvišu kamatu.

- "Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji". Ovo je peta božja zapovest, škola poštovanja prema roditeljima i međusobnog poštovanje među ljudima - naveo je otac Ljuba u jednom od svojih video-snimaka na Tiktoku.

printskrin youtube
Otac Ljubomir Ranković plače za majkom

- Evo jednog primera kako Bog gleda i kako kažnjava nepoštovanje. Jedan čovek ranjenog srca i ranjene duše pristupio je velikom duhovniku sa velikom mukom. I počeo svoju ispovest. "Oče, imam sina kome sam u životu darovao sve. Ime, prezime, školovao ga, podigao. Ostavio mu veliko imanje, kapital, preduzeće, posao. A on mi je na sve to uzvratio velikom nezahvalnošću. Što je najgore od svega, on brani deci, mojim unucima, da priđu meni, da budu sa mnom, a ja ih najviše volim. A mene on smatra nečistim i prljavim - ispričao je otac Ljuba i dodao:

- Videvši muku njegovog duhovnika, upitah: "Brate, reci mi iskreno kakav je tvoj odnos bio prema tvom ocu i roditeljima?" On reče: "Oče, ne baš idealan, ali ne u ovoj meri." Duhovnik reče: "Brate, porasla je kamata. Bog za nepoštovanje roditelja zaračunava najveću kamatu. Ko ima uši da čuje, neka čuje".

Crkve i manastiri 19:13 | 30.09.2024

PRAVOSLAVNA CRKVA U PRAGU PROGLAŠENA ZA KOMUNALNI PROBLEM! Zašto i kome smeta hram čiji je ktitor bio i kralj Aleksandar, u čijoj kripti su i kosti 130 srpskih vojnika

Gradska vlast Praga tražila je od sveštenstva da im sutra vrati ključeve ove crkve, koju su 1924. godine podigli ruski emigranti, izbegli posle Oktobarske revolucije, uz pomoć kralja Aleksandra I i koja je sve do 1947. godine bila pod jurisdikcijom SPC, kako bi je navodno "renovirali", ali u svom dopisu nisu naveli ni rok početka niti završetka radova.

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Bogopredanost je viši stepen naravstvenog savršenstva, i do nje se ne dolazi odmah čim se spozna njena vrednost"

Sveti Teofan nas podseća da nije u redu da se oslanjamo samo na materijalnu sigurnost. Umesto toga, trebali bismo da se trudimo da razvijamo unutrašnju snagu i veru. Kada smo otvoreni za Božiju volju, postajemo sposobniji da se suočimo sa životnim izazovima i ostvarimo prave plodove u našim životima. Kao obični ljudi, pozvani smo da živimo s poverenjem i hrabrošću, znajući da Božija milost vodi i prati svaki naš korak. Naš put prema ispunjenju počinje kada se oslobodimo strahova i predamo se ljubavi i dobrom delu, baš kao što su to činili apostoli.