Crkve i manastiri 10.08.2024 | 11:03

MISTERIJA MEDITERANA: Jedina pravoslavna crkva sagrađena od vina i zemlje

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MISTERIJA MEDITERANA: Jedina pravoslavna crkva sagrađena od vina i zemlje
Printscreen/Youtube/Up Drones

Na zabačenom zapadnom kraju poluostrva Methana, skrivena među stenama koje se uzdižu iznad dubokih plavetnila mora, nalazi se čarobna crkva Krasopanaija. Prema narodnom predanju, hram je izgradio mornar koji je obećao Bogorodici da će podići svetilište nakon što je uslišila njegove molitve i spasila mu život.

Na ivici surove prirode, na zapadnom kraju prelepog poluostrva Methana na Peloponezu, skriva se jedno malo čudo arhitekture i vere. Ovo je priča o crkvi poznatoj kao Krasopanaija, čije ime nosi magiju vina i blagoslov. Krasopanaija je crkva kojoj pristup nije lak, zbog čega njena lepota ostaje neotkrivena mnogim posetiocima koji dolaze u ovu divnu oblast severoistočnog Peloponeza. Ono što ovu crkvu čini posebnim jeste njena priča i način na koji je sagrađena.

Printscreen/Youtube/Up Drones
Crkva Krasopanaija je na zapadnom kraju poluostrva Methana na Peloponezu

Pre mnogo godina, mornar je krenuo na putovanje prema luci Pirej, opremljen buradima vina koje je planirao da proda u Atini. Tokom putovanja, brod se našao u središtu strašne oluje. Mornar je, u trenutku očaja, uputio molitve Bogorodici i obećao da će, ako preživi, izgraditi crkvu na krajnjem zapadu Methane.

Čudo se desilo, oluja se smirila, a mornar je ispunio svoje obećanje. Umesto da koristi vodu za mešanje sa zemljom, za temelje crkve koristio je vino. Tako je nastalo ime Krasopanaija. Meštani Methane veruju da je Bogorodici vino bilo drago, te da stoga štiti vinograde ove oblasti, poznate po svom izvanrednom methanskom vinu.

Printscreen/Youtube/Up Drones
Crkva Krasopanaija
 

Za sve one koji žele da posete ovu jedinstvenu crkvu, postoje dva puta. Prvi vodi čamcem ili čunjem, kojim se s morske strane može stići do ovog udaljenog mesta i nastaviti do obližnjeg zaliva Vathi. Drugi put je pešice, kroz stazu koja počinje iz prelepog sela Kameni Hori. Ovaj put je dug skoro četiri kilometra i zahteva dobru fizičku spremnost i ljubav prema prirodi. Poslednjih nekoliko stotina metara vodi kroz strme stene, gde nije postavljena oznaka niti jasno vidljiva staza.

Printscreen/Youtube/Up Drones
Voda u Argo-saronskom moru pored crkve je nestvarno tirkizna

Oko crkve Krasopanaija, voda u Argo-saronskom moru je tirkizna, kristalno čista i izuzetno duboka, dostižući dubinu od 130 metara blizu obale, dok na udaljenijim mestima doseže čak 300 metara. Ova crkva, sa svojom pričom i teško dostupnošću, predstavlja ne samo arhitektonski dragulj, već i duhovni svet koji pruža oazu mira i inspiracije svima koji se odvaže da je otkriju.