Crkve i manastiri 19.10.2024 | 15:19

NAJLEPŠI, A ŠTA GOD SE U NJEMU NAPRAVI JE LEKOVITO, PA I RAKIJA! Manastir Tomići, posvećen apostolu Tomi koga danas slavimo, smatra se najposebnijim u Srbiji

Autor: M.M.
NAJLEPŠI, A ŠTA GOD SE U NJEMU NAPRAVI JE LEKOVITO, PA I RAKIJA!  Manastir Tomići, posvećen apostolu Tomi koga danas slavimo, smatra se najposebnijim u Srbiji
Printskrin: Youtube Bašta manastira Tomići izgleda kao rajski vrt

Nakon požara 2004. godine, otac Nikolaj sa sestrama je uspeo da manastir obnovi i danas se smatra jednim od najlepših i najveselijih manastira u Srbiji. Obojen u crvenu boju, manastir simbolizuje stradanje Isusa Hrista i radost i privlačeći posetioce tokom cele godine, bilo u snežnim danima ili mirisnim prolećnim mesecima.

SPC i njeni vernici danas slave Svetog apostola Tomu, u narodu poznatijeg kao Tomindan, a u Srbiji postoji manastir posvećen ovom svecu. Reč je o ženskom manastiru Tomići,  koji pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. Smešten jeu šumi, nedaleko od sela Vojska u opštini Svilajnac i po mnogo čemu je posebno mesto u zemlji.

Naime, on je poznat po svojim melemima koji leče svaku ranu i čine kožu sjajnom. Sestrinstvo u manastiru priprema i tinkture od nezagađenog bilja, a njihov sok od lavande, spravljen po tajnoj recepturi, osvežava um i pomaže telu da izdrži napore.

Printskrin: Youtube
Bašta manastira Tomići izgleda kao rajski vrt

Ova tradicija datira od 2005. godine, kada je jeromonah Nikolaj preuzeo obnovu manastira. Tokom radova, sok je pomagao majstorima i volonterima da izdrže napore.

Manastir Tomić, nekada je, inače, bio skroman muški manastir, prvi put se pominje 1467. godine, kada je bio u veoma teškoj situaciji i kada je u njemu živeo samo jedan monah. Tokom vekova, često je bio u obliku parohijske crkve, delimično obnavljane od strane meštana.

Nakon požara 2004. godine, otac Nikolaj sa sestrama je uspeo da manastir obnovi i danas se smatra jednim od najlepših i najveselijih manastira u Srbiji. Obojen u crvenu boju, manastir simbolizuje stradanje Isusa Hrista i radost i privlačeći posetioce tokom cele godine, bilo u snežnim danima ili mirisnim prolećnim mesecima.

Manastirski kompeks miriše na lavandu, smilje, hajdučku travu, gavez, neven, bršljan, nanu, kamilicu…, koje monahinje same uzgajaju ili beru po Rtnju ili Staroj planini i od kojih prave lekovite tinkture,  kreme, sirupe i meleme. Sve se pravi na tradicionalan način, bez aditiva.

Sirupi su pogodni za bolesti pluća, organa za varenje i protiv kožnih bolesti. Sve što se napravi ima i lekovito svojstvo - čak i rakija koja sadrži anis, koja ujedno okrepljuje, čisti pluća i pomaže ljudima koji imaju stomačne tegobe. 

Duhovna riznica 08:00 | 08.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ako je unutrašnje napredovanje obavezno, obavezno je i sredstvo koje ga omogućuje, tj. post"

Sveti Teofan kritikuje one koji smatraju da post nije obavezan ili da im može škoditi. Objašnjava da je ova vrsta opravdanja često samo izgovor za nepošćenje. Post se ne bi trebao shvatiti kao nešto što uništava telo, već kao alat za umrtvljenje telesnih strasti. On ističe da, iako postoje ljudi koji imaju zdravstvene razloge zbog kojih ne mogu postiti, takvi su u manjini. Glavni uzrok odbacivanja posta, prema njemu, leži u nedostatku stvarne želje za duhovnim napretkom.