Crkve i manastiri 10.10.2024 | 13:55

ČUDO BOŽJE U RAŠKOJ – ZVONIK KOJI ZVONI BEZ LJUDSKE RUKE (VIDEO): Završava se obnova Hrama Svetog Pantelejmona o kojem je čula cela Srbija

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ČUDO BOŽJE U RAŠKOJ – ZVONIK KOJI ZVONI BEZ LJUDSKE RUKE (VIDEO): Završava se obnova Hrama Svetog Pantelejmona o kojem je čula cela Srbija
Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi

Uz blagoslov mitropolita žičkog završava se oslikavanje veličanstvene svetinje, poznate po čudu – zvonu koje zvoni bez dodira ljudske ruke. Majstori predano oslikavaju zidove svetinje, dok svaki novi potez kista donosi delić Carstva Nebeskog na zemlju.

Obnova Hrama Svetog velikomučenika Pantelejmona u selu Milatkoviće kod Raške privodi se kraju, obasjana svetlošću Božije blagodati i molitvama vernika. Ovaj hram, koji ponosno stoji na uzvišenju, postao je svetionik ne samo za Crkvenu opštinu Trnava već i za ceo grad Rašku, duhovno okupljajući verni narod. Milošću Božjom, uz blagoslov arhiepiskopa i mitropolita žičkog Justina, nastavljeno je živopisanje ovog svetog mesta, koje svakim novim potezom kista oživljava Carstvo Nebesko na njegovim zidovima.

Ove godine je u toku treća faza oslikavanja. Nakon što su majstori već obradili kupolu i oltarski prostor, sada živopišu gornje i donje zone južnog i severnog zida. Pod rukama živopisca Gorana Ilića i njegovih saradnika, dar Božiji se izliva u prelepim ikonama, prenoseći vernicima viziju Božanske prisutnosti u svetu. Svaka scena, svaki svetac, svaka božanska figura odiše svetlošću večnosti i neprolaznosti, usmeravajući poglede ka Carstvu nebeskom i podsećajući na blagodat koja je prisutna među nama.

printskrin facebook
Hram Svetog Pantelejmona u selu Milatkoviće kod Raške

Ovaj hram je postao nadaleko poznat 2020. godine, kada je snimak čudesnog događaja – kako zvonik zvoni bez ljudske ruke - obišao svet. To nebesko znamenje podsetilo je vernike da je ovaj hram više od građevine. On je mesto čuda, mesto gde se nevidljiva ruka Božija dotakla sveta i ostavila znak svoje prisutnosti, pozivajući sve da verom, nadom i ljubavlju prigrle milost koju Sveti Pantelejmon, zaštitnik ovog hrama, daruje.

Danas, dok se živopis privodi kraju, ovaj hram ostaje tiho svedočanstvo Božijeg čuda, duhovna luka za sve koji traže mir i utehu, dok njegov zvonik, bilo da zvoni rukom ili Božanskom silom, nastavlja da poziva na molitvu i na veru koja nadilazi sve zemaljsko.

VIDEO