Crkve i manastiri 26.10.2024 | 20:16

"IKONA BOGORODICE TRI PUTA SE VRAĆALA U OVAJ MANASTIR" Otac Jovan govori o svetinji koju je od uništenja spasio mali predmet koji su pronašli lokalni ribari

"IKONA BOGORODICE TRI PUTA SE VRAĆALA U OVAJ MANASTIR" Otac Jovan govori o svetinji koju je od uništenja spasio mali predmet koji su pronašli lokalni ribari
YouTube/printscreen

Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice je imao burnu istoriju, a priču o čudu koje se vezuje za to sveto mesto podelio je ovaj sveštenjak koji bez struje i vode živi na ostrvu na kom je ovaj Božji hram.

Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice u Crnoj Gorinalazi se na malom ostrvu u uvali Mirišta na poluostrvu Luštica, a priča o neobičnoj čudotvornoj ikoni, pomenutog manastira, poznata je svakome, ko je ovu svetinju posetio.

Otac Jovan, koji u manastiru stanuje tokom cele godine ispričao je neobičnu priču o ikoni, za koju se veruje da ima čudotvorna svojstva i koja se prvobitno nalazila unutar ove svetinje.

"Čuvamo kopiju čudotvorne ikone Majke Božije, koja je ovde bila u 15. veku. Kada su Mlečani vladali ovim područjem, čuvši da se ovde nalazi čudotvorna ikona, došli su i oteli je, noseći je u jedan manastir u Hrvatskoj. Međutim, vrlo brzo, ikona se sama vratila u ovaj manastir. Oteli su je drugi put, a ikona se opet vratila u manastir, pa kada su treći put uzeli ikonu srušili su manastir kako ikona ne bi imala gde da se vrati", priča otac Jovan.

Ovaj sveštenjak živi bez vode i struje, a navodi da je kabal koji je išao od kopna kroz more do manastira prekinut u jesen 2023. godine i od tad nema struje, a povratku električne energije se nada ove jeseni.

Na pitanje kako je zimi na ostrvu, odgovara da je teško zbog vlage i da često talasi prebacuju zidine manastira.

Otac Jovan dodaje, da kada je manastir opusteo u 18. veku pred austro-ugarskim sudom katolička crkva je pokrenula proces, a papir koji to dokazuju postoji i danas, navodeći da je manastir njihovo vlasništvo.

"Upravo tada su lokalni ribari loveći ovde ribu pronašli mali predmet - za koji se kasnije ispostavilo da je manastirski pečat. To je bio dokaz da je manastir pravoslavni, nakon čega kreće njegova obnova. Pred kraj Drugog svetskog rata biva napušten i porušen, a obnova sledi 2000. godine. Ikona koju su Mlečani oteli nije vraćena u manastir, ali u crkvi i dalje čuvaju njenu kopiju. Iako oni sami priznaju da je ikona bila oteta, nije vraćena, dok se pečat čuva u Manastiru Savine", ističe otac Jovan.