Duhovna riznica 28.09.2024 | 08:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Rđavo je to što se veličina kod nas brzo okreće u služenje sebi i svojim interesima!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
Autor: M.M.
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Rđavo je to što se veličina kod nas brzo okreće u služenje sebi i svojim interesima!
Freepik Ko hoce da bude veliki mora da služi drugima

Sveti Teofan Zatvornik nas 14. subote po Pedesetnici podstiče da, ukoliko želimo biti najveći, preuzmemo odgovornost za brigu o svima oko nas. U porodici, to znači stavljati potrebe drugih ispred svojih, brinući se za blagostanje svakog člana. U širem smislu, u zajednici, pravi lider je onaj koji je posvećen služenju, posvećujući se dobrobiti svih u svom okruženju.

Sveti Teofan Zatvornik za današnji dan, subotu 14. po Pedesetnici, podseća nas na reči Gospodnje: "A najveći između vas da vam bude sluga“ (Mt. 23, 11). Ove reči pozivaju nas da preispitamo našu percepciju veličine i moći. On naglašava da prava veličina nije u rodu, vlasti ili sposobnostima, već u nesebičnom delovanju za dobro drugih.

Sveti Teofan nas podstiče da, ukoliko želimo biti najveći, preuzmemo odgovornost za brigu o svima oko nas. U porodici, to znači stavljati potrebe drugih ispred svojih, brinući se za blagostanje svakog člana. U širem smislu, u zajednici, pravi lider je onaj koji je posvećen služenju, posvećujući se dobrobiti svih u svom okruženju.

Kada se okrenemo unutrašnjem dijalogu i odbacimo ambicije vezane za ličnu veličinu, možemo se fokusirati na ono što je zaista važno – na to kako možemo doprineti dobrobiti drugih. Ova promena fokusa može doneti blagostanje i izobilje, ne samo u našim životima, već i u zajednici u celini.

"A najveći između vas da vam bude sluga (Mt.23,11). Saglasio reči Gospodnjoj, veličina se ne meri rodom, ni vlašću, ni merom sposobnosti i umeća, nego umenjem činjenja dobra za druge. Najveći je onaj ko najneumornije i najšire deluje u tom smislu.

Onaj ko je u porodici najveći, na sebe uzima brigu o svim članovima. Svoju čast i preimućstvo vidi u tome da sve podmiri i svima učini dobro. Ko, pak, u hrišćanskoj zajednici xoće da bude najveći, mora na sebe da primi brigu o hrišćanskom blagostanju svih onih u čijem se krugu nalazi, i u onoj vrsti delatnosti koju je za sebe izabrao. Bolje reći: neka odbaci svaku misao o veličini i prihvati se srdačne brige o tome da koliko je više moguće posluži na dobro onih koji ga okružuju.

Tako će biti najveći u očima Božijim, a može biti, i kod ljudi. Kad bi svi najveći ovaj zakon Hristov načinili zakonom svoje savesti – odmah bi se među nama zacarilo blagostanje i izobilje! No, rđavo je to što se veličina kod nas brzo okreće u služenje sebi i svojim interesima, i što se gotovo uvek dešava da ona zahteva usluge za sebe, a ne da drugima služi. Savest se, pri tome, umiruje ispravnošću vođenja oficijelnih poslova. Zbog toga imamo mnogo velikih, ali dobro ne uspeva među nama, te dobre ustanove ne prinose dobro koje se od njih očekuje".

Duhovna riznica 08:00 | 25.09.2024

MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. srede po Pedesetnici ukazuje na to kako su Božji sledbenici, suočeni s "olujom na moru", simbol svakog čoveka u borbi sa životnim izazovima. Iako se Gospod čini nepomičnim i statičnim, jasno stavlja do znanja da je uvek prisutan, prateći sve šta se dešava. On reaguje samo kada su ljudski napori nedovoljni, čime se osigurava da se Njegov plan ostvari.