Praznici i sveci 05.08.2024 | 05:00

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE TROFIMA, TEOFILA I DRUGE S NJIMA: Heroji vere koji nas uče kako oganj preobraziti u svetlost

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE TROFIMA, TEOFILA I DRUGE S NJIMA: Heroji vere koji nas uče kako oganj preobraziti u svetlost
Foto: SPC

Ovi ugodnici Božji su svojim životima svedočili veru u Hrista: odbili su da se poklone Dioklecijanu i idolima, prolazeći zbog toga kroz strašne muke.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sa dubokim poštovanjem i uz molitvu danas obeležavaju praznik Svetih mučenika Trofima, Teofila i trinaest svetitelja koji su s njima postradali. Ovi sveti mučenici su svojim životom i stradanjem svedočili nepokolebljivu veru u Gospoda našeg Isusa Hrista, ostavivši večiti primer hrabrosti i ljubavi prema Bogu.

U vreme cara Dioklecijana, kada je neznabožački mučitelj zahtevao da se prinesu žrtve bezdahnim idolima, Sveti Trofim, Teofil i njihovi saputnici odbiše da se odreknu Hrista.

Printscreen
Ikona Sveti mučenici Trofim, Teofil i drugi s njima

Njihova čvrsta vera dovela ih je do strašnih muka – bili su obešeni na mučilištu, strugani oštrim gvožđem i zasipani kamenjem. Njihove golenice su bile prebijene, a tela bačena u oganj. Međutim, u tom trenutku Bog je pokazao svoju svemoćnu silu, sačuvavši ih nepovređene usred plamena.

Kada su izišli iz ognja živi i čitavi, mučitelj je bio ispunjen gnevom i naredio je da im budu odsečene glave. Tako su Sveti mučenici okončali svoj zemaljski život, postradavši časno u Likiji 308. godine, i krvlju svojom posvedočili veru u Isusa Hrista.

Vernici širom Srbije danas se okupljaju u hramovima i domovima, pale sveće i uznose molitve ovim svetim mučenicima, tražeći njihovo zastupništvo i zaštitu. Sećanje na njihovo stradanje podseća nas na snagu vere i poziva nas da i sami budemo hrabri svedoci Hristove ljubavi u našem svakodnevnom životu.