Praznici i sveci 19.08.2024 | 05:00

DANAS SLAVIMO PREOBRAŽENJE GOSPODNJE: Podsetimo se na simboliku i značaj dana kada je čudo otvorilo oči apostola

Autor: Saša Tošić
DANAS SLAVIMO PREOBRAŽENJE GOSPODNJE: Podsetimo se na simboliku i značaj dana kada je čudo otvorilo oči apostola
Prinscreen

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta proslavljaju veliki praznik Hristovog preobraženja. U svetlim trenucima, otkriva se božanska slava koju je Isus pokazao na gori Tavor.

Preobraženje Gospodnje, jedan od 12 velikih Hristovih praznika, podseća na trenutak kada se Isus Hrist preobrazio pred svojim učenicima na svetom brdu Tavor. On je poveo apostole Petra, Jakova i Jovana na goru da se mole. Dok se molio, "Njegovo se lice izmeni i zasja kao sunce, a haljine njegove postadoše sjajne i bele kao sneg." (Mt. 17:2)

Tog svetog trenutka, Hristos je otkrio deo svoje božanske slave. Ukazaše se proroci Mojsije i Ilija, koji razgovarahu s njim o smrti koja ga čeka u Jerusalimu. Dok su učenici posmatrali ovo čudesno viđenje, sjajni oblak ih zakloni, iz kojeg se začuo glas Boga Oca: "Ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji; njega slušajte." (Mt. 17:5)

Učenici, ispunjeni strahom i poštovanjem, padoše licem na zemlju, ali ih Hristos podiže, rekavši: "Ustanite i ne bojte se!" (Mt. 17:7). Kada su otvorili oči, videše samo Hrista, koji je ponovo imao svoj običan izgled.

Printscreen/YouTube
Ikona Preobraženja Gospodnjeg

Ovaj događaj, uz krštenje na reci Jordanu, potvrđuje Isusovu božansku prirodu i njegovo carstvo nad prorocima. Preobraženje se proslavlja uvek u vreme Gospojinskog posta, a vernici okupljeni u crkvama s molitvom u srcu prisustvuju osveštanju grožđa i slave njegovu svetlost koja obasjava duše vernih.

Ikone Preobraženja prikazuju Hrista okruženog božanskom svetlošću, dok Mojsije i Ilija stoje pored njega, a apostoli, obasjani tim svetlom, leže na zemlji ispunjeni verom i strahopoštovanjem. Ove svete slike podsećaju na svetost Božije slave koja nas sve obasjava.

U duhu ove velike svetkovine, mnogi hramovi i manastiri poput onih u Pančevu, Sokobanji i Manastira Preobraženje u Ovčaru, danas odjekuju molitvama i himnama posvećenim ovom prazniku. Negde se na današnji dan održavaju veliki crkveno-narodni sabori, kao u Manastiru Miljkovu kod Svilajnca, Orahovici u Slavoniji i drugim mestima širom srpskih zemalja.