Mrsni recepti 17.06.2024 | 06:43

KASAPSKI ĐUVEČ SA SUVIM MESOM: Tradicionalno jelo sa juga Srbije, koje nas vraća u prošlost

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KASAPSKI ĐUVEČ SA SUVIM MESOM: Tradicionalno jelo sa juga Srbije, koje nas vraća u prošlost
shutterstock

Popularno srpsko jelo, koje je ime dobilo po turskoj reči za zemljani sud za pečenje – đuveč, u južnoj Srbiji obavezno sadrži pirinač i povrće, a može biti pripreman sa spanaćem, pečurkama, domaćom testeninom ili mesom.

Sastojci:

800 g suvog svinjskog mesa

1 kg dugih zelenih paprika

2 krompira

1 šargarepa

3 glavice crnog luka

2 šolje pirinča

1 šolja soka od paradajza/pirea od paradajza

1 kašika aleve paprika

so, biber, ulje

Napomena: mera je šolja od 150 ml

Shutterstock
Sušeno meso ovom jeli daje poseban ukus

Priprema:

Kako bi  dodatno omekšalo, sušeno meso se pre korišćenja kuva u vodi oko sat vremena. Ispržiti na ulju sitno iseckani luk i šargarepu I krupnije iseckane komade bundeve, pa kad porumene, dodati pirinač i začine. Pržiti nekoliko minuta, potom dodati sok od paradajza, sitno isečenu papriku, kriške krompira i dinstati još 10 minuta. Možete dodati i nekoliko ljutih papričica ako želite da vam ovo tradicionalno jelo bude ljuto.

Prebaciti u zemljanu posudu, dodati meso isečeno na komade i vodu da prelije pa peći u rerni jedan sat na 200 stepeni. Dodavati vodu po potrebi, a ljute papričice po želji.