U danima posle Vaskrsa, kada su frižideri puni ofarbanik, ali nepojedena jaja, svaka domaćica traži način da ih iskoristi. Ovo veselo jelo u obliku pilića nije samo ukusno – već je prava praznična radost na tanjiru!
U svetlosti Vaskrsenja, kada domovi mirišu na tamjan, sveće i kolače, često se dogodi da na trpezi ostane mnoštvo jaja, pažljivo ofarbanih, ali nepojedenih. I dok su nam boje i simbolika važan deo prazničnog duha, duhovno srce domaćice zna da je svako jaje blagosloveno i ne sme se baciti. Zato je Bela nedelja idealna prilika da se iznova obraduju i mališani i odrasli – kroz ukusne, vedre i maštovite zalogaje koji slave život i radost.
Jedan od načina da Vaskrs traje duže nego što kalendar označava jeste da ostatak vaskršnjih jaja pretočimo u tanjir pun ljubavi i igre. Svaka vešta domaćica zna da kuhinja nije samo mesto gde se sprema hrana, već mala radionica čuda u kojoj se od običnih sastojaka može stvoriti nešto što će izmamiti osmeh i zahvalnost.
Ovaj recept je upravo takav – jednostavan, ali začinjen toplinom, domišljatošću i hrišćanskom radošću. Idealan je ne samo za bele dane nakon Vaskrsa, već i za rođendane, dečje zabave, pa čak i za mirna porodična popodneva kada se radujemo životu i bližnjima.
Sastojci:
8 tvrdo kuvanih jaja
1 i po supena kašika majoneza
1 kašičica senfa
nekoliko kiselih krastavčića (sitno seckanih)
¼ kašičice začinske paprike
prstohvat belog luka u granulama
so i sveže mleveni biber, po ukusu
1 šargarepa
16 zrna crnog bibera
Shutterstock/iuliia_n
Punjena jaja posebno će obradovati mališane
Priprema:
Uklonite ljuske sa jaja, pa svako zasecite cik-cak nožem po sredini kako biste dobili dve dekorativne polovine. Od 16 polovina, 8 možete malo zaseći s donje strane da bi stabilno stajale na tanjiru.
Uklonite žumanca i stavite ih u činiju. Dodajte majonez, senf, seckane krastavčiće, začinsku papriku, beli luk, so i biber. Sve dobro sjedinite dok se ne dobije fina, kremasta smesa. Ako je potrebno, koristite mikser.
Napunite poslastičarski špric ili kesu za ukrašavanje, pa punite donje polovine belanaca tako da fil nežno viri, kao glava pilenceta iz ljuske.
Šargarepu isecite na male trougliće i pažljivo ih zabodite u fil kao kljunove. Zrna bibera iskoristite kao oči. Zatim stavite gornju cik-cak polovinu ljuske, blago nakrivljenu, tako da sve liči na razigrano pile koje izviruje iz jajeta.
Ova vesela jaja možete poslužiti odmah, ili ih čuvati pokrivene u frižideru, najduže jedan dan, a možete ih pripremiti i posle vaskršnjih praznika, u bilo kojoj svečanoj prilici, dečjoj zabavi, ili kao zanimjivo, ukusno predjelo na slavskoj trpezi.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Stihovi 34:37-38 podsećaju muslimane da je pravi put do Božije milosti kroz iskrenu veru i dobra dela, dok oni koji poriču Njegovu poruku suočavaju se s ozbiljnim posledicama.
Jedan od najvećih svetitelja pravoslavlja podseća da vera nije samo molitva – ona zahteva svakodnevni trud i aktivno delovanje, jer bez njega ni najiskrenija molitva ne donosi plod. U nastavku pročitajte oblomak iz Svetog pisma za 17. sredu po Duhovima.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Na svakoj trpezi koja se postavlja uz molitvu i zahvalnost, ova bogata salata u obliku torte donosi ne samo raskoš ukusa, već i poruku zajedništva – jer kada se jede u ime Gospoda, i najjednostavniji sastojci postaju blagoslov.
U nekim krajevima ih zovu kolačići sa krstom, u drugim priganice sa krstom, a ponegde jednostavno – slavski kolačići. Bez obzira na naziv, ukus im je uvek isti ako se prave po ovom receptu, koji će sigurno tražiti svako ko se posluži ovom poslasticom.
Zaboravljeno brašno sa potočnih vodenica, koje su naši stari zvali prekrupa, ponovo se vraća na trpeze – evo kako da pripremite supu po receptu starom više vekova.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
Mitropoliti Nikanor i Lukijan služili su liturgiju pred prisustvom princa Nikolaja, dok patrijarh Porfirije poručuje da Bazjaš svedoči o vekovnoj veri i svetosavskim korenima Srba u Rumuniji.
Novi igumen manastira Svete Katarine na Sinaju, arhimandrit Simeon, javno se izvinjava vernicima i obećava jedinstvo, duhovnu obnovu i vernost vekovnoj pravoslavnoj tradiciji.
Današnja beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog objašnjava dubinu Hristovih reči i vodi čitaoca do srca božanske tajne koja nadilazi ljudsko poimanje.