U danima posle Vaskrsa, kada su frižideri puni ofarbanik, ali nepojedena jaja, svaka domaćica traži način da ih iskoristi. Ovo veselo jelo u obliku pilića nije samo ukusno – već je prava praznična radost na tanjiru!
U svetlosti Vaskrsenja, kada domovi mirišu na tamjan, sveće i kolače, često se dogodi da na trpezi ostane mnoštvo jaja, pažljivo ofarbanih, ali nepojedenih. I dok su nam boje i simbolika važan deo prazničnog duha, duhovno srce domaćice zna da je svako jaje blagosloveno i ne sme se baciti. Zato je Bela nedelja idealna prilika da se iznova obraduju i mališani i odrasli – kroz ukusne, vedre i maštovite zalogaje koji slave život i radost.
Jedan od načina da Vaskrs traje duže nego što kalendar označava jeste da ostatak vaskršnjih jaja pretočimo u tanjir pun ljubavi i igre. Svaka vešta domaćica zna da kuhinja nije samo mesto gde se sprema hrana, već mala radionica čuda u kojoj se od običnih sastojaka može stvoriti nešto što će izmamiti osmeh i zahvalnost.
Ovaj recept je upravo takav – jednostavan, ali začinjen toplinom, domišljatošću i hrišćanskom radošću. Idealan je ne samo za bele dane nakon Vaskrsa, već i za rođendane, dečje zabave, pa čak i za mirna porodična popodneva kada se radujemo životu i bližnjima.
Sastojci:
8 tvrdo kuvanih jaja
1 i po supena kašika majoneza
1 kašičica senfa
nekoliko kiselih krastavčića (sitno seckanih)
¼ kašičice začinske paprike
prstohvat belog luka u granulama
so i sveže mleveni biber, po ukusu
1 šargarepa
16 zrna crnog bibera
Shutterstock/iuliia_n
Punjena jaja posebno će obradovati mališane
Priprema:
Uklonite ljuske sa jaja, pa svako zasecite cik-cak nožem po sredini kako biste dobili dve dekorativne polovine. Od 16 polovina, 8 možete malo zaseći s donje strane da bi stabilno stajale na tanjiru.
Uklonite žumanca i stavite ih u činiju. Dodajte majonez, senf, seckane krastavčiće, začinsku papriku, beli luk, so i biber. Sve dobro sjedinite dok se ne dobije fina, kremasta smesa. Ako je potrebno, koristite mikser.
Napunite poslastičarski špric ili kesu za ukrašavanje, pa punite donje polovine belanaca tako da fil nežno viri, kao glava pilenceta iz ljuske.
Šargarepu isecite na male trougliće i pažljivo ih zabodite u fil kao kljunove. Zrna bibera iskoristite kao oči. Zatim stavite gornju cik-cak polovinu ljuske, blago nakrivljenu, tako da sve liči na razigrano pile koje izviruje iz jajeta.
Ova vesela jaja možete poslužiti odmah, ili ih čuvati pokrivene u frižideru, najduže jedan dan, a možete ih pripremiti i posle vaskršnjih praznika, u bilo kojoj svečanoj prilici, dečjoj zabavi, ili kao zanimjivo, ukusno predjelo na slavskoj trpezi.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Na svakoj trpezi koja se postavlja uz molitvu i zahvalnost, ova bogata salata u obliku torte donosi ne samo raskoš ukusa, već i poruku zajedništva – jer kada se jede u ime Gospoda, i najjednostavniji sastojci postaju blagoslov.
U nekim krajevima ih zovu kolačići sa krstom, u drugim priganice sa krstom, a ponegde jednostavno – slavski kolačići. Bez obzira na naziv, ukus im je uvek isti ako se prave po ovom receptu, koji će sigurno tražiti svako ko se posluži ovom poslasticom.
Ovaj domaći kolač od jagoda ne pripada eri brzih recepata – priprema se s pažnjom i ljubavlju, baš kao što su to radile naše bake, a rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Da li poruke i postupci kontroverznog arhiepiskopa Carigradske patrijaršije Elpidofora predstavljaju most u hrišćanstvu, ili izazivaju razdor u pravoslavlju, pokazaće dani pred nama.
Uoči dana kada se Srpska pravoslavna crkva molitveno seća spaljivanja moštiju Svetog Save, profesori i učenici najstarije beogradske bogoslovije priredili su dirljivo veče ispunjeno filmom, molitvom i retkim fotografijama koje svedoče o neugasivoj veri kroz vekove.
Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju upozorio je domaću i svetsku javnost na akt institucionalne diskriminacije koji omogućava uklanjanje srpskih nadgrobnih spomenika u Hrvatskoj.
Pred praznik Svetog Vasilija Ostroškog, kamenitim stazama iz rodnih Mrkonjića do manastira u beloj litici, tradicionalno hiljade vernika idu ka svetinji koja nadilazi sve granice — moleći za isceljenje, pokajanje i čudo.