Aktuelno iz SPC 26.10.2024 | 23:30

MONASI ZAVRNULI RUKAVE I BACILI SE NA PRAVLJENJE ZIMNICE: Evo kako izgleda kada bratija "zasedne" u kuhinji (VIDEO)

Izvor: religija.rs
MONASI ZAVRNULI RUKAVE I BACILI SE NA PRAVLJENJE ZIMNICE: Evo kako izgleda kada bratija "zasedne" u kuhinji (VIDEO)
Manastir Ribnica - Monah Arsenije

Boravak u kuhinji postao je prilika za razgovor i smeh, koji prati zajednički rad u slozi i molitvi, pa se iz priloženog vidi da ove aktivnosti nisu samo praktične, već da jačaju duh zajedništva među monasima.

U manastiru Ribnica, monasi su započeli pripreme za zimu, s posebnim naglaskom na pripremu zimnice za predstojeće hladne dane.

Deo atmosfere složnog rada bratstva ovog manastira, podeljen je na njihovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Prateći tradicionalne recepte, vredni monasi su u trpezariji sekli kornišone, ljuštili pečene paprike, prali i na sitne komade sekli karfiol, a potom sve to ređali u pripremljena burad za zimnicu, kako bi obezbedili raznovrsnu hrana za zimske mesece.

Manastir živopisne istorije

Manastir je više puta rušen i podizan, što je bila sudbina velikog broja pravoslavnih hramova tokom istorije Srpske Crkve. Za vreme Kočine krajine crkva je bila ponovo spaljena, da bi u više navrata, tokom 19. veka bila obnovljena. Zbog teških vremena pod turskim ropstvom, i rasteranog ili pobijenog ribničkog monaštva, manastir je 1837. godine pretvoren u parohijsku crkvu, i tako je sve bilo do 2011. godine. Zatim je opet još par godina bio bez igumana i bratstva, da bi konačno sa dolaskom monaha Arsenija Jovanovića za starešinu, 17. decembra 2017. godine, ponovo postao aktivni muški manastir.

Boravak u kuhinji postao je prilika za razgovor i smeh, koji prati zajednički rad u slozi i molitvi, pa se iz priloženog vidi da ove aktivnosti nisu samo praktične, već da jačaju duh zajedništva među monasima.

"Svakom narodu je potrebno jako i zdravo monaštvo, da bi taj narod napredovao Božijom blagodaću i da bi imao ko da se moli za njega. Mi smo tu da na taj način pomognemo našem narodu, a želimo i molimo se da svi narodi na ovom svetu spoznaju vrednost i lepotu izvornog hrišćanskog monaškog života", stoji na sajtu manastira.

Kako je tekao proces pripreme pogledajte u video snimku ispod teksta.